Kopec bláznů a Mluvící hora. Dvě povídky uznávané spisovatelky Edy Kriseové

2. říjen 2022

Povídková kniha Mluvící hora spisovatelky Edy Kriseové sahá přes několik kontinentů. Vypravěčka se svými živoucí postavami zdolává náročné duchovní cesty a o svém poznání se dělí s ostatními. Cesta za duchovní proměnou a přesahem obvykle směřuje vzhůru, a tak není náhoda, že se i vybrané povídky se odehrávají ve vysokých nadmořských výškách. Účinkují Apolena Veldová a Zuzana Ščerbová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Apolena Veldová, Zuzana Ščerbová
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 1. 10. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Kopec bláznů je spíše literární reportáží se silným ekologickým apelem. Odehrává se v Kerale, ve státu jihozápadní Indie, a je poctou gurukulské komunitě obětavě zachraňující vymírající druhy rostlin.

Mluvící hora nás zase zavede na horu Srí Pada na jihu Srí Lanky. Jde o experimentální povídku, v níž hlavní postavu sledujeme prostřednictvím ich formy i er formy zároveň. Vypovídá o nesourodém partnerství, jehož disharmonie se naplno projeví při výstupu na poutní Adamovu horu (čili Srí Padu). To, co si lidé nedovedou říct zpříma, to za ně může ve vzácných chvílích vyslovit hora...

Spisovatelka Eda Kriseová (1940) vystudovala Institut novinářství a osvěty na Univerzitě Karlově, kterou absolvovala v roce 1963. Pracovala v časopisech Mladý svět a Listy, po jejichž zákazu nemohla publikovat ani pracovat jako publicistka. Koncem roku 1969 se stala asistentkou v Ústavu pro teorii a dějiny sdělovacích prostředků při UK, kde pracovala i v universitním archivu, poté byla nucena pracovat zcela mimo obor. V listopadu 1989 byla členkou Koordinačního centra Občanského fóra a mluvčí Václava Havla, jehož byla až do července 1992 poradkyní. Působila také jako ředitelka sekce Stížnosti a milosti prezidentské kanceláře a v roce 1991 vydala v nakladatelství Atlantis jediný autorizovaný životopis Václava Havla.

Její knihy povídek a romány - například Křížová cesta kočárového kočího, Sluneční hodiny nebo Pompejanka - vycházely v samizdatových exilových nakladatelstvích. Po převratu jí v nakladatelství Hynek vyšly romány Kočičí životy a Misericordia a v nakladatelství Prostor Tři novely: Jméno, Milost, Ráchel či literární cestopis po Indii Čísi svět. Naposledy vydala v nakladatelství Práh meditativní knihu Duši, tělo opatruj, lyrickou novelu Mezi pannou a babou a sbírku povídek Mluvící hora.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.