Konec nesrozumitelných hlášení. Olomouc vyměňuje zastaralé sirény za digitální rozhlas

14. listopad 2018

Zhruba 50 let staré sirény vymění v Olomouci za digitální rozhlas. Modernizace varovného systému začíná v těchto dnech. Radnici přijde na téměř 80 milionů korun. V Česku jedinečný systém doplní informační tabule s užitečnými informacemi o kvalitě ovzduší nebo nebezpečných srážkách. Dispečeři z krizového štábu slibují, že skončí i nesrozumitelná varovná hlášení.

Nesrozumitelné hlášení není chybou na vašem přijímači, je to oficiální hlášení policie pátrající po ztraceném seniorovi. To už se ale nebude opakovat, slibuje radnice. Dosluhující sirény vymění za digitální rozhlas. A začínají právě teď základní infrastrukturou. „Převaděče, antény, serverová řešení, napojení na operační středisko, ovládací prvky,“ vypočítává Jan Langr z olomouckého magistrátu.

Systém ale bude umět mnohem víc než doteď. Bude hlídat ovzduší, velkou vodu a také plnit funkci místního rozhlasu. Napojit se na něj bude podle Langra možné z několika míst: „Velkou výhodou bude možnost vstupovat do toho systému prakticky z jakéhokoliv místa s jakýmkoliv datovým připojením.“ Tedy ne jako teď pouze z dispečinku integrovaného záchranného systému.

Hlášení podle Petra Ošlejška z hasičského záchranného sboru vzniká celkem složitě. „Ze zkušenosti víme, že hlášení v tom stávajícím systému může být dlouhé pouze kolem deseti vteřin. Jakmile je delší, ta srozumitelnost rapidně klesá. Takže musíme z toho požadavku vytáhnout to nejdůležitější, musíme to namluvit, převést do digitální podoby a tu digitální podobu několikrát odvysílat v jednotlivých skupinách stávajících sirén,“ popisuje Ošlejšek.

Dispečerovi Martinu Hirčkovi trvalo dřív některé z varovných hlášení až několik desítek minut. Teď to bude rychlejší a bez zbytečného přebíhání z místa na místo. „Pouští se to všechno z jednoho pracoviště. Tady máme mikrofon na nahrávání, práce s audio soubory je celkem příjemná a jednoduchá. Můžu si do toho přidávat další audio soubory podle potřeby,“ ukazuje Hirčko.

Nový varovný systém v Olomouci bude magistrát postupně instalovat tři roky. Jako první přijdou na řadu městské části nejvíc ohrožené povodněmi.

autor: bam
Spustit audio