Konec dobrý, všechno dobré! Jaké neobvyklé kulturní formáty a počiny přinesl rok 2020?

31. prosinec 2020

Vydaly jsme do ulic Prahy, abychom vám pár projektů představily přímo z terénu. Máme pro vás recepty z Národní galerie, hlasy z divadelních půd i holešovickou nástěnku.

Cesta metropolí začíná před Veletržním palácem v Praze. Monika Švec Sybolová, edukátorka Národní galerie, zmiňuje projekty, skrze které galerie komunikuje s veřejností i přes zavřené brány výstavních síní. Už několik měsíců zveřejňuje Národní galerie na své Facebookové stránce recepty inspirované vybranými obrazy ze sbírek. Recepty vznikají ve spolupráci se Slow Food Prague. Najdete je pod hastagem #UvařObraz.

Holešovice s Kosmo Nauty

Další zastavení je nedaleko. V holešovické ulici Komunardů 7 na nás čeká výtvarnice pracující pod jménem Kosmo Nauty. Sraz máme přímo u vitrínky, kterou obhospodařuje pro potěchu kolemjdoucích.

Šlo mi o to dostat, to co dělám, k lidem.
Kosmo Nauty

ArtCafé a Tereza Lišková v Holešovicích s umělkyní Kosmo Nauty

V minulých letech se Kosmo Nauty hojně věnovala vedení tematických výtvarných dílen, v roce 2020 se jí podařilo tuto aktivitu překlopit do korespondenční formy. Nápadité obálky s materiálem, který posloužil například k výrobě andělských ozdob, posílala příznivcům i do zahraničí.

Procházíme Kampou | Tereza Lišková a Alžběta Kvasničková | ArtCafé

S Evou Koťátkovou na Kampě

Na Kampě se dáváme do řeči s Evou Koťátkovou, umělkyní a jednou ze zakladatel platformy Institut úzkosti. I Institut úzkosti v roce 2020 přišel s řadou přiléhavých a nově pojatých aktivit. Témata péče, lidské psychiky a empatie se v rámci jejich aktivit dostala do projektů založených na médiu zvuku a schopnosti naslouchání. Na závěr roku 2020 institut připravil například cyklus čtení pro děti s titulem Nebojte se draků. K poslechu je dispozici také deset dílů podcastu ROVNICE EMANCIPACE.

Kousek od Divadla Na Zábradlí | ArtCafé

Boris Jedinák a Petr Erbes v Divadle na Zábradlí

Na zvuk a vztah navázaný skrze lidské ucho vsadil i Boris Jedinák a Petr Erbes, dramaturgové Divadla Na zábradlí a také autoři vtipného podcastu Úrodná půda. Paletu tuzemských podcastů rozšířili o cyklus rozhovorů o všem, co se týká divadla, se všemi, kteří se jej (třeba jen jedním prstem) dotýkají.

Boris Jedinák a Petr Erbes, dramaturgové Divadla Na zábradlí, s Jitkou Kostelníkovou | ArtCafé

Ivo Kristián Kubák a VILA Štvanice

Z půdy domu na Starém městě vede cesta na ostrov Štvanice. V Divadle VILA Štvanice vypráví umělecký ředitel Ivo Kristián Kubák o tom, jak letošní rok ve znamení pandemie urychlil zprovoznění Letní scény Štvanice. Vedle toho se rozpovídá i dalším divadelním podcastu RADIO TYGR i živém rádiovém vysílání, které se opět vzešlo z půdy divadelní, konkrétně z nitra divadelního spolku Tygr v tísni.

Ivo Kristián Kubák s Jitkou Kostelníkovou, Divadlo VILA Štvanice
Pořad připravila: Jitka Kostelníková, Tereza Lišková, Alžběta Kvasničková
Hudbu vybral: Ondřej Bambas
Spustit audio

Související