Koncerty z Japonska, Estonska i České republiky

21. duben 2014

Po celém světě se každý měsíc profesionálně natočí celá řada vynikajících jazzových koncertů, z nichž se ovšem jen zlomek dostane na CD. Většinu koncertů vysílají národní rozhlasy. Protože povedený koncert je vždy lepší, než povedená studiová nahrávka, často lze v rádiu zaslechnout nečekané skvosty.

Český rozhlas Vltava koncertům věnuje tradičně závěr týdne. V pátek tak uslyšíte záznam z Mezinárodního festivalu jazzového piana, na kterém vystoupil německý pianista Louis Rastig a v půl jedenácté večer se můžete těšit na unikátní koncert estonské saxofonistky Marii Faust s jejím ansámblem. Estonsko, díky své kulturní a geografické blízkosti Finsku, přináší mimořádně zajímavé počiny.



Hodinu po půlnoci z pátku na sobotu pokračujeme dvěma koncerty z Japonska. Nejdříve uslyšíte trio Zephyr v netradičním obsazení elektrická kytara, španělská kytara a saxofon v čele s kytaristou Teiji Taguchim a následovat bude vystoupení formace Sawada Kazunori Quintet saxofonisty Sawady Kazunoriho, který dokazuje, že be-bop je doma i v Zemi vycházejícího slunce.

Samozřejmě to nejsou jen koncerty, které tento týden vysíláme. Úplný seznam všech pořadů nabízíme zde:

PONDĚLÍ 21. 4. 2014

8.00, Jazzofon Projížďka v rytmu.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerJazz Update.Připravil a uvádí David Brada.

ÚTERÝ 22. 4. 2014

9.30, JazzofonBig Band Panorama Jana Hály. Orquestra Jazz de Matosinhos.

17.45, Jazzový podvečerVelké jablko. Měsíčník ze světa newyorského jazzu. Novinková alba z NYC.Připravil a uvádí Petr Marek.

STŘEDA 23. 4. 2014

9.30, JazzofonPřipravil a uvádí Marián Friedl.Připravila Ostrava.

17.45, Jazzový podvečerJazzcafé.Připravil a uvádí Aleš Benda.

ČTVRTEK 24. 4. 2014

9.30, JazzofonJazzissimo. Dexter Gordon: Tenorsaxofonový velikán (2/3).Připravil a uvádí Petr Zvoníček.

17.45, Jazzový podvečerJazz notes Otakara Svobody.Týdeník aktualit, zajímavostí a informací ze světa jazzu.

PÁTEK 25. 4. 2014

9.30, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerMezinárodní festival jazzového piana - 18. ročník. Louis Rastig (Německo).Záběry z recitálu v kostele sv. Vavřince na Malé Straně v Praze 9. listopadu2013.Připravil Vladimír Truc, slovem provází Lenka Kopecká.

22.30, Euroradio Jazz SeasonZáznam jazzového koncertu Maria Faust Ensemble z Tallinnu (Estonsko)v rámci mezinárodní hudební výměny Evropské vysílací unie (EBU).Z vysílacího studia ČRo Vltava živě komentuje Otakar Svoboda. (EBU)

SOBOTA 26. 4. 2013

0.55, Jazz & World LiveJaponské soubory Zephyr a Sawada Kazunori Quintet v tokijském sále The NHKFureai Hall 18. a 25. dubna 2013.Připravil a uvádí Jiří Starý. (EBU)

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

8.02, Tip pro jazzofilyDesku týdne vybírá Otakar Svoboda - Catherine Russell: Bring It Back.

17.45, Jazzový podvečerSladké je žítJazz doprovází poezii, poezie doprovází jazz.Báseň Vítězslava Nezvala Píseň písní recituje Pavel Soukup.Hrají Chick Corea a Gary Burton.Hudbu vybral Vladimír Truc.Režie Markéta Jahodová.

NEDĚLE 27. 4. 2013

0.05, Jazzový klubK půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Jana Koubková.

1.30, Noční vlna jazzuPolský saxofonista Henryk Miskiewicz. Výběr z tvorby.Připravil a uvádí Max Wittmann ml.Připravilo Brno.

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

17.45, Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou.

Spustit audio