Koncertní sezóna Berlínských filharmoniků: Záznam tradičního Evropského koncertu

7. listopad 2014

Berlínští filharmonikové, uznávaní za jeden z nejlepších orchestrů světa, ne-li dokonce přímo za ten nejlepší, slaví každý rok první květnový den „narozeniny“. Těleso vzniklo v roce 1882 a své prvomájové Evropské koncerty pořádá od roku 1991. První se tehdy uskutečnil v Praze a Praha je zatím jedinou hudební metropolí, kde se tento program konal již třikrát – Berlínští filharmonikové zde totiž takto vystoupili i v letech 2006 a 2013. Koncert se konal 1. 5. v sále Philharmonie v Berlíně.

Vysíláme 11. listopadu ve 20:00.

02272746.jpeg

Evropské koncerty, každý rok z jiného místa, se vysílají v přímém televizním přenosu a jejich záznamy vycházejí na DVD a na CD. Ten letošní se konal v domovském městě orchestru a stanice Vltava vysílá 11. listopadu prostřednictvím nabídky EBU jeho záznam - mimo jiné i proto, aby tak předznamenala svůj sobotní přímý přenos koncertu Berlínských filharmoniků, kteří v Praze připomenou 25. výročí pádu nechvalně proslulé "zdi", rozdělující v rámci železné opony více než třicet let německou metropoli na západní a východní část, a tím i výročí konce komunismu ve střední a východní Evropě.

Na programu koncertu 1. května (řízeného Danielem Barenboimem) byla hudba Petra Iljiče Čajkovského, Edwarda Elgara a Otto Nicolaie - jednoho ze zakladatelů orchestru Vídeňští filharmonikové, skladatele a dirigenta působícího v první polovině 19. století ve Vídní a krátce i v Berlíně.

Spustit audio