Koncertem z francouzské hudby pokračuje festival EuroArt Praha

22. říjen 2013

Festival komorní hudby EuroArt Praha nabízí v pravidelném cyklu originální komorní koncerty a pořádajícím rezidenčním souborem zůstává Stamicovo kvarteto.

Tentokrát si čeští hudebníci přizvali ke spolupráci německého klavíristu Olivera Triendla. Společně si zahrají dvě skladby francouzských autorů – Klavírní kvartet č. 2 g-moll Gabriela Fauré a Klavírní kvintet c-moll Louise Vierna, ve kterém se skladatel vypsal ze své bolesti nad ztrátou syna.

„Francouzská hudba má jakousi jinou vnitřní logiku v chápání metra a ve frázování. Nám je to trošku vzdálené, protože jsme takový rytmicky precizní typ, kdy se všechno pevně spoutává do metra, což u francouzské hudby není, tam musí být určité rozvolnění. A to je kámen úrazu pro české hudebníky,“ přiznává houslista Stamicova kvarteta Josef Kekula.

„Vezměte si například Dvořáka – je to romanticky klasická hudba, kde je všechno vypsáno, máte pevně zadaná tempa, půdorys každé věty je zcela jasný a nemusíte se od toho odchylovat. Když jdete se stejným receptem na francouzskou hudbu, pochopitelně narazíte, protože tam je úplně jiný hudební svět, jiná hudební zkušenost, jiná hudební tradice,“ dodává Kekula.

Koncert se koná 22. října v 19:30 v Sále Martinů v pražském Lichtenštejnském paláci.

autoři: Jindřich Bálek , Helena Petáková
Spustit audio