Koncert bez hranic: Polský etno-jazz a temný dub-punk z Brooklynu

20. březen 2022

Poslechněte si fúzi lidové hudby z různých koutů Evropy s jazzem a soudobou vážnou hudbou v podání polského uskupení Lautari nebo temný dub-punk s reggae inspirovaným zvukovou estetikou britské punkové scény 70. let zprostředkovaný brooklynským kolektivem hudebníků a producentů s názvem Megative.

Kapela Lautari se od počátku specializovala na moderní aranže tradiční lidové hudby střední, východní a jižní Evropy. Výhradně polskému folklóru vzdala hold v roce 2015 svou deskou vol. 67. V osobitých úpravách lidových nápěvů a textů záměrně nevycházejí z notových záznamů, ale učí se vše přímo od lokálních muzikantů a zpěváků.

Koncertem natočeným bez účasti diváků 12. září roku 2020 v rozhlasovém studiu Agnieszky Osiecké oslavili dvacet let své existence. Na pódiu se tehdy sešli téměř všichni hudebníci, kteří kdy v kapele působili: akordeonista a pianista Jacek Hałas, hráč na tradiční i moderní dechové nástroje Michał Żak, houslista Maciej Filipczuk, vibrafonista Marcin Ciupidro, hráč na birbynė Rafał Habel, basista Marcin Lamch, bubeník Piotr Gwadera a perkusista Robert Siwak.

Brooklynská jízda

Druhá část pořadu nás zavede na opulentní večírek v rytmu reggae, temného hiphopu a dub-punku inspirovaného britským punkem pozdních 70. let v podání kolektivu Megative složeného z brooklynských muzikantů a hudebních producentů. Jako inspirační zdroje jim slouží Gorillaz, The Clash, Massive Attack nebo duboví FX. Svou koncertní show popisují jako společné jamování na undergroundové afterparty ve sklepě na konci světa.

Hudba Megative svou zvukovou estetikou i tématy textů odráží atmosféru pulsujícího velkoměsta i s jeho temnými zákoutími a všudypřítomným hlukovým a informačním přehlcením, kde jedinec může v osamělosti uprostřed davu nebo v dumání nad konečností lidského bytí a absurdností světa najít spřízněné duše. Eponymní debutové album Megative vydali v roce 2018 a kritika o něm mimo jiné hovořila jako o ideálním soundtracku k armageddonu.

Připravila a uvádí Anna Marie Hradecká. Pořad vysíláme v rámci mezinárodní rozhlasové výměny.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio

Související