Koncert bez hranic nabízí archivní záznamy koncertů Pixies a Supergrass

11. říjen 2020

Vzpomeneme na nejlepší léta amerických, alternativně rockových klasiků Pixies koncertem z roku 1991. Záznamem vystoupení z roku 2003 upozorníme na návrat britské kytarovky Supergrass na scénu.

Připravil a uvádí: Pavel Zelinka
Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

S Pixies, jednou z nejvýznamnějších alternativně rockových kapel přelomu osmdesátých a devadesátých let, se přesuneme do léta 1991 na švýcarský Leysin Rock Festival. Na jaře roku 1990 natočili materiál nové desky Bossanova, která vyšla na labelu 4AD přesně před 30 roky a dvěma měsíci. Zatímco desce se tolik nedařilo na domácí, tedy americké půdě, jednalo se o průlomové, neobyčejně úspěšné album na starém kontinentu.

Dokladem budiž i hodinový záznam, během něhož bostonská kapela stačila odehrát 23 skladeb. Šest ukázek patřilo právě desce Bossanova, stejnou pozornost upřela kapela předchozí řadovce Doolittle a s pěti, tehdy ještě nevydanými, skladbami kvarteto testovalo připravovaný materiál alba Trompe le Monde, který vyšel o dva měsíce později. Čtveřice se o rok a půl později po tomto koncertu rozpadla. Napětí mezi jejími členy přesáhlo kritickou mez. Čas naštěstí zásadní rozpory zahladil, a tak se Pixies vrátili na scénu v roce 2003. Od té doby Black Francis a spol. vydali další tři řadovky a hned několikrát objeli se svými energickými koncerty celý svět, včetně České republiky.

Ve druhé polovině pořadu se vypravíme na stejné místo, do švýcarského Nyonu, tentokrát za následovníkem Leysin Rock Festivalu, který se jmenuje Paléo Festival. V roce 2003 tam přijeli britští rockeři Supergrass podpořit vydání své čtvrté řadové desky Life On Other Planets.

Čtěte také

Rodáci z Oxfordu doslova omráčili hudební svět hned svým debutem I Should Coco vydaným v roce 1995. Jeho úspěch byl takový, že se kolekce stala nejlépe prodávaným debutem od doby alba Please Please Me legendárních The Beatles. Kapela sice na koncertu nezahrála svůj největší hit, platinový singl Alright, vychutnat si ale můžeme šest ukázek z desky Life On Other Planets nebo cover skladby The Loner od Neila Younga. Supergrass se v loňském roce, po devítileté odmlce, s velkou slávou vrátili zpátky na scénu a připravují nové album.

Spustit audio