Koncert bez hranic: Loutnové trio bratrů z Palestiny a indická perkusní směsice s vodními miskami

28. únor 2021

Vychutnejte si pozoruhodná vystoupení na stockholmském festivalu Curious Classics v rozhlasových záznamech z loňského února a března.

Le Trio Joubran tvoří bratři Samir, Wissam a Adnan Joubranovi. Všichni se v duchu rodinné tradice věnují hře na loutnu oud. Nejstarší Samir se pohybuje na scéně už od roku 1996, začínal tedy téměř o deset let dříve, než vzniklo sourozenecké seskupení. Když natáčel své třetí sólové album, přizval mladšího bratra Wissama, aby ho doprovázel v duu. Hned o rok později vyzval nejmladšího bratra Adnana, aby se k nim připojil i on, a tak v srpnu 2004, na vystoupení v lucemburských zahradách v Paříži, vzešlo v život Le Trio Joubran. Na stockholmském vystoupení bratry ještě doprovodili Valentin Mussou na violoncello a Youssef Hbeisch a Habib Meftah Boushehri na perkuse.

Druhá část pořadu představí indického hráče na sadu keramických misek naplněných vodou, Milinda Tulankara. I on navazuje na tradici svých předků. Soustavě misek naplněných vodou se říká jal-tarang. Hráč vytváří rytmicky pregnantní melodické obraty údery na hrany misek dřevěnými paličkami. Série misek mohou být zhotoveny z porcelánu nebo z bronzu a jsou rozestaveny v sestupných velikostech v půlkruhu kolem hudebníka. Množství vody uvnitř určuje výšku tónu a jeho umístění v rámci hrané rágy. Tulankara, který koncert obohatil rytmizovaným zpěvem a party hranými na morsing, doprovodili Ganesh Tanwade na tabla a Ganesh Papal na buben pakhvaj.

Spustit audio