Koncert bez hranic: Finská písničkářka Maija Kauhanen a její kapela jedné ženy a mnichovská multikulturní formace Jisr

7. listopad 2021

Poslechněte si letošní živé nahrávky současných interpretů world music z nejnovější kompilace Evropské vysílací unie.

Nejprve se vypravíme do Finska za Maijou Kauhanen. Ta se specializuje především na tradiční finský drnkací strunný nástroj kantele, nejčastěji ji uvidíte s jeho 23 strunnou verzí, kterou jí postavil na zakázku její otec, loutnista Kari Kauhanen. Hraje i na harmonium, lidové píšťaly, saxofon a je také talentovanou zpěvačkou a perkusistkou.

Debutovala v roce 2017 deskou Raivopyörä, Víření vzteku. V současné době pracuje na svém druhém sólovém albu, které má vyjít v příštím roce a je inspirované osobním prostorem. Písničky z něj zahrála i při květnovém vystoupení v helsinském nahrávacím studiu Finnvox.

Most mezi žánry

V druhé části Koncertu bez hranic se přesuneme do Studia 2 Bavorského rozhlasu, kde letos v dubnu zahrála formace s názvem Jisr. Tu založil původem marocký hudebník, hráč na tradiční africkou basovou loutnu guimbri a zpěvák, Mohcine Ramdan.

Jisr znamená v arabštině most. Tento nekonvenční hudební projekt je tedy, jak název napovídá, zakořeněný hned v několika hudebních žánrech. Staví mosty mezi arabskou hudbou, marockou tradicí gnawa, jazzem, rockem i klasickou hudbou, a produkuje tak vskutku barevnou, pestrou a zároveň organickou směs, jak se nechávají slyšet její tvůrci, je to homogenní směs kultur pro citlivé uši.

Spustit audio

Související