Koncert bez hranic: Experimenty se sitárem, klavírem a syntezátorem nebo mix jazzu, skandinávského folklóru a blízkovýchodní modality

18. duben 2021

Vydejte se s Annou Marií Hradeckou a kapelami Pulsar Trio a Ma Rouf na lockdownový koncert do Berlína nebo předloňskou přehlídku Womex. Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny.

Klavíristka Beate Wein a hráč na sitár a surbahar Matyas Wolter se potkali v roce 2007 v Postupimi a podnikli společnou cestu do indické Kalkaty. Postupně začali experimentovat se zvukovou kombinací sitáru a klavíru – dvou nástrojů vycházejících z navzájem odlišných hudebně-teoretických systémů. Nedlouho později se k nim přidal bubeník Aaron Christ a dnes je jejich hudba výsledkem kolektivní spolupráce. Jejich koncert v berlínském Funkhausu v říjnu loňského roku sice musel proběhnout bez diváků, neztráci tím ale nic ze své pulsující energičnosti a bezprostřednosti.

Ve druhé půli večera se vrátíme na showcasovou přehlídku Womex Expo 2019, kde vystoupilo finské kvarteto Ma Rouf. V jejich hudbě se prolíná jazz, prvky skandinávského folklóru a rytmika a modalita Blízkého východu. Název formace je odvozen od jména zakládajícího člena Maroufa Majidiho – íránsko-finského hráče na strunné nástroje tar a tanbur. Jeho spoluhráči jsou respektovaní finští jazzmani: Jouni Järvelä, který si během koncertu od alt- a soprán-saxofonu a klarinetu chvílemi odskočí i ke klavíru, dále hráč na bezpražcovou basovou kytaru Jukka Haavisto a perkusista a bubeník Tomi Saikkonen.

Spousta mých skladeb je o změnách a o nejisté budoucnosti, říká o hudbě kvarteta sám Marouf Majidi. Inspirací mu prý byl proces cesty do neznáma, a také poznání, že si sami sebe vždy představujeme jiné, než jací potom ve skutečnosti jsme. Snad i proto se ve skladbách projektu Ma Rouf snoubí obrovská energie a odhodlání s neutišitelnou melancholií a také pokorou.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio