Ať komunisté označí konkrétní zločiny privatizace. Jejich kádři v ní měli náskok, říká disident

13. červen 2019

Komunistická strana sklízí poslední dobou úspěchy v Poslanecké sněmovně. Naposledy si s pomocí hlasů hnutí ANO a ČSSD prosadila usnesení, podle kterého privatizaci v 90. letech provázely zločiny. Začíná se u nás přepisovat polistopadová historie?

„Je to populistický krok, signál voličské základně. Komunistická strana se tím snaží nivelizovat to, co se dělo před rokem 1989 a po něm,“ říká Miroslav Lehký z Platformy evropské paměti a svědomí.

Poslanci se snaží přepisovat polistopadovou historii, ale na privatizaci bychom měli být pyšní, tvrdí bývalý předseda FNM Češka

Peníze

Komunisté prosadili ve Sněmovně usnesení, podle kterého provázely privatizaci státního majetku po roce 1989 excesy, chyby i zločiny se stomiliardovými škodami. Skupina poslanců vyzvala vládu, aby připravila novelu příslušných trestních předpisů, které by potrestaly údajně privatizační zločiny.

 

Privatizace podle něj byla legitimním krokem v rámci transformace komunistického hospodářství na volný trh a minimálně do roku 1996 na ní byla ve společnosti shoda.

Lehký poukazuje i na to, že v rámci tzv. velké privatizace byly jedněmi z prvních privatizátorů nomenklaturní kádry a příslušníci StB: „Například Juraj Široký, rezident československé rozvědky ve Washingtonu. Tihle lidé – a Andrej Babiš také pracoval v podniku zahraničního obchodu – měli kontakty, přehled a věděli, co a jak.“

„Negativní dopad usnesení vidím v tom, že nám komunisté podsouvají, že politika je jen kšeft, panská jízda a podvody. Vyvolává to destabilizaci, což jim hraje do karet. Česko a Slovensko jsou demokratickými právními státy a povinností právního státu je potrestat každý trestný čin, bez ohledu na to, kdo ho spáchal,“ zdůrazňuje signatář Charty 77.

Pokud komunistická strana tvrdí, že došlo ke zločinům, tak ať označí konkrétní pachatele a činy.
Miroslav Lehký

Ďábelská koalice

„Nelze popřít, že v 90. letech neproběhlo vše správně. Usnesení bylo napsáno chytlavě a vágně, ale nedá se říci, že by nemělo v něčem pravdu,“ reaguje poslanec Petr Dolínek (ČSSD), ovšem souhlasí, že jde o populistický krok a sám pro usnesení nehlasoval.

Dolínek odmítá i snahy komunistů z usnesení vyvozovat další kroky: „Například zakládání ústavů pro vyšetřování zločinů privatizace a podobně. Zločin byl to, jak se k ekonomice a hospodářství chovala KSČ v letech 1948–1989. To, co následovalo, mohly být chyby. Ale určitě daleko menší než to, co se tady předtím dělo – včetně soudních procesů.“

Někdo si hraje na vykladače dějin, a to nemají být politici. A jestli si to o sobě myslí, tak je to velmi alarmující.
Petr Dolínek

„Sociální demokracie byla za války a po roce 1948 perzekuovaná strana. Řada našich členů byla odsouzena i zavražděna a nikdy nemůžeme akceptovat výklad dějin totalitních režimů nebo jaký si představují zástupci stran, které v nich působily,“ podotýká Dolínek.

Usnesení je podle něj součástí snahy vytvářet alternativní pohled, jako se o to snaží různé dezinformační weby: „Že je v pořádku okupace Ukrajiny, že se tady v 90. letech něco kapitalisticky rozkradlo nebo že je normální mít obviněného premiéra,“ uvádí poslanec.

Oceňuje, že vláda toto usnesení odmítla, ve Sněmovně prý ale existuje ďábelská koalice ANO, KSČM a SPD, která „schvaluje podivné lidi do mediálních rad a podivně vykládá historii této země.“ Účast strany ve vládě s ANO hájí Dolínek tím, že ČSSD se v ní stará o zájmy občanů.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související