Komiks Stopa legionáře II. představuje 20 osobností zahraničního vojenského odboje z první světové války

3. únor 2016

Komiksová kniha Zdeňka Ležáka a Michala Kociána s názvem Stopa legionáře II. vypráví například o Josefu Mašínovi, Rudolfu Medkovi nebo Františku Moravcovi. Navazuje na úspěšný první díl, který mapoval dějiny československých legií.

Rok 2014 byl ve znamení stého výročí vypuknutí první světové války. V té souvislosti byl připomínán také vznik československých legií. K historii početné skupiny vojáků se vrátila i komiksová kniha nazvaná Stopa legionáře, pojednávající o vzniku a vývoji legií. Novinář, publicista a šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák a výtvarník Michal Kocián se k tématu znovu vrátili a v nakladatelství Argo vydali knihu Stopa legionáře II s podtitulem Osudy československých legionářů.

03561757.jpeg

Tentokrát se autoři zaměřili na dvě desítky konkrétních osobností. Každé z nich věnují dvě stránky životopisu, další čtyři pak zabírá komiksové zpracování klíčových situací v životě každého z nich, jež zdaleka nejsou situovány jenom do období první světové války. Mnoho legionářů bylo zapojeno do odboje za německé okupace, některým později zkřížili životní dráhu komunisté, jiní se zase vydali na cestu zla ať už na straně fašizmu či komunizmu. Dvacet osudů je zkrátka rozprostřených do velké části dvacátého století a živě dokumentují novodobé dějiny.

03561758.jpeg
Spustit audio