Komedie Sibylle Berg vás odnaučí milovat!

Dvě atraktivní, inteligentní, avšak osamocené ženy v produktivním věku jsou hlavními aktérkami komediálního dramatu Už to bude. Odnaučte se milovat! Obě dvě přestalo bavit věčné hledání dokonalého muže a prožívání nových milostných zklamání, proto se rozhodnou zásadně změnit svoje životy. Zaplatí si speciální kurz, probíhající na Silvestra, v němž se na hlubinných terapiích mají odnaučit milovat, neboť za veškeré jejich neúspěchy můžou romantické sny a idealistické představy.

Německá prozaička a dramatička žijící ve Švýcarsku – Sibylle Berg je proslulá kousavou ironií, která je patrná i ve hře Už to bude. Odnaučte se milovat! Zde se vysmívá přehnaným romantickým představám a nereálným požadavkům žen na muže, ale také stereotypům ve vzájemných vztazích a vlivu masmédií na nespokojenost obou pohlaví. Výrazné feministické smýšlení, obsažené nejen v této hře, nebrání autorce, aby vůči svým postavám zůstala nestranná a komentovala jejich konání s velkou dávkou sarkastického humoru.

02422448.jpeg

Sibylle Berg (1962) vystudovala loutkoherectví na slavné Scuola Teatro Dimitri ve švýcarském Tessinu. Poté se navrátila do rodného Výmaru, kde pracovala jako statistka v divadle, prodavačka slovníků či jako kuchařka a u toho v každé volné chvíli psala. V roce 1984 opustila tehdejší NDR a usadila se ve Švýcarsku. Hned její první román, který vyšel v roce 1997 s názvem Ein paar Leute suchen das Glück und lachen sich tot (Pár lidí hledá štěstí a uřehtá se k smrti) zaznamenal velký čtenářský úspěch a vzápětí vznikla i jeho divadelní verze. Následovaly další knižní tituly např.: Sex II., Amerika, Das Unerfreuliche zuerst. Herrengeschichten (Nejdříve to nepříjemné. Povídky o mužích), Die Fahrt (Jízda) a divadelní hry Helges Leben (Helgův život), Hund, Frau, Mann (Pes, žena, muž), Die goldenen letzten Jahre (Poslední zlaté roky), Nur Nachts (Jen v noci) aj. Za román Der Mann schläft (Muž spí), ve kterém už konečně nepolemizuje o existenci lásky – což je ústředním tématem její literární tvorby, byla nominována na Deutsches Buchpreis 2009. Berg je v Německu známá také svými sloupky pro časopis Allegra a reportážemi pro Zeit Magazin. V současné době ji živí zejména psaní her na zakázku např. pro Burgtheater nebo Deutsches Theater. Žije v Curychu a u svého manžela v Izraeli.

Původně divadelní hra Už to bude. Odnaučte se milovat! (Das wird schon. Nie mehr Lieben!), poprvé uvedená režisérem Jürgenem Goschem v roce 2004 ve Schauspielhausu Bochum, získala u německých diváků takovou oblibu, že už v roce 2006 vznikla pro Norddeutscher Rundfunk stejnojmenná rozhlasová inscenace v režii Svena Strickera a úpravě Wolfganga Stahla, která byla vzápětí prohlášena Německou akademií múzických umění za „Rozhlasovou hru měsíce července 2006“.

V Českém rozhlase Brno se inscenace - v překladu a úpravě Terezy Semotamové - ujala režisérka Hana Mikolášková, dramatugyně Hana Hložková a hudební skladatel Jiří Kučerovský. V bizarním silvestrovském kurzu účinkovali Zuzana Slavíková (Žena 1), Ivana Plíhalová (Žena 2), Drahomíra Hofmanová (Plačka) a Pavel Vacek (Univerzální muž). Mistrem zvuku byl Lukáš Dolejší. Natočeno v roce 2010.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.