Komedie Je mi fajn s. r. o. je o tom, jak (ne)zbohatnout, nezblbnout a přežít, říká režisér Delépine

24. červenec 2019

Česká kina začínají uvádět sociální komedii Je mi fajn s. r. o. Přinášíme rozhovor s režisérem Benoîtem Delépinem.

Benoît Delépine a Gustave Kervern patří mezi nejlepší režiséry komedií v současné Evropě. Začínali skeči v televizi, pořadem Groland, ke společnému filmovému debutu se dostali v roce 2004. Natočili vozíčkářskou road-movie Aaltra, která se stala festivalovým hitem a kterou následovala absurdní surrealistické komedie Avida (2006) o Salvadoru Dalím.

Z filmu Je mi fajn s. r. o., režie Benoît Delépine

V českých kinech se objevila černá komedie o vzdorování světové finanční krizi a hromadnému propouštění Louise-Michel a road-movie Na mamuta! (2010). S Gérardem Depardieu, který se v tomto filmu objevil, dál natočili i film Saint Amour! Se slavným a skandálním spisovatelem Michelem Houellebecqem stvořili břitký Prožitek blízké smrti (2014).

Delépine a Kervern: Sentiment a blbé fóry? Mícháme to jako v životě

03645573.jpeg

Rozhovor o chaosu, vínu, žánru road-movie a hercích se svéráznými francouzskými režiséry. V jejich novince Svatá láska (Saint Amour) hraje spisovatel Michel Houellebecq a nejslavnější francouzští herci Gérard Depardieu a Benoît Poelvoorde.

Jejich novinka Je mi fajn s. r. o. se odehrává ve (skutečně existujícím) emauzském společenství pro lidi v nouzi poblíž městečka Pau. Po letech se tam objeví Jacques (Jean Dujardin), hochštaplersky působící hlupák, kterého chce v životě jen jediné, bezpracně zbohatnout. Jeho sestra (Yolande Moreau), která společenství vede, s ním jeho hodnoty nesdílí, ale oba jsou podobně ztracení v životě. Vzejde z toho řada eskapád, jeden výlet do Bulharska a divákovi prostor pro zábavné poznávání různých odlišností.

Z filmu Je mi fajn s. r. o., režie Benoît Delépine

„Emauzské společenství a abbého Pierra, který ho založil, obdivujeme. Ukázal, že je možné žít bez zbytečného konzumu, ale žít příjemně a kreativně,“ říká Benoît Delépine v rozhovoru pro Reflexe, který vznikl na Festivalu francouzského filmu. V kinech je film k vidění od 1. srpna 2019.

Poslechněte si rozhovor s Benoîtem Delépinem o filmu Je mi fajn s. r. o a smyslu pro humor, kterým francouzská dvojice vyniká…

autor: Pavel Sladký
Spustit audio