Kolem Světa do Hrobu a pak na Onen svět. Tomáš Zábranský cestoval po bizarních místních jménech Čech

20. říjen 2020

Tomáš Zábranský si na svoje víkendové cesty vybíral místa, vesnice a městečka s cizokrajnými anebo bizarními názvy. Napadlo ho to, když nemohl s dcerou kvůli koronaviru jet do Španělska k moři, na což předtím čtyři roky spořil. „Tak jsem přemýšlel, jak z toho ven. A tehdy jsem si vzpomněl, že jsem pár let jezdil do práce kolem cedule Španělsko. Protože to je kousek, tak jsem tam dceru vzal a uvědomil si, že jsem dříve jezdil i přes Temešvár a Mnichov.“

Tomáš Zábranský si spočítal volné víkendy, zakoupil v knihkupectví největší dostupnou mapu Česka, kam začal zapichovat špendlíky. A připravil si svoji motorku, simsona, kterého dal dohromady během jarní karantény. Po cestách za „exotickými“ názvy jezdil často po silnicích nejnižší třídy. Rychleji, než by mu to 50ccm motorka dovolovala, by prý ani jezdit nechtěl.

Zaprvé proto, že se při jízdě „mohl kochat“, ale také proto, že navštívil i spoustu míst s bizarními názvy, jako Hrob, Domina nebo Štěrbina. Když svoje fotografie s cedulemi obcí zveřejnil na Facebooku, překvapil ho obrovský ohlas a také ho zahrnulo množství tipů na to, kam by v Česku mohl ještě vyrazit.

Větší technické problémy na cestách neměl. Ale v osadě Prdel mu stará motorka spadla na bok a to ho vylekalo. „Nejdřív jsem byl vystrašený, ale pak jsem se musel hrozně smát,“ říká Tomáš Zábranský, jak si uvědomoval situaci vzhledem k místu, kde se nacházel.

Kvůli staré motorce si s ním prý hodně lidí na cestách chtělo povídat. Změnil se nějak cestováním jeho pohled na Česko? „Nevím, ale pokud ano, tak spíš k lepšímu,“ říká. Pokud by to bylo možné, vyrazí napřesrok například na moravskou jízdu, kam z Plzeňska jeho víkendové výpady nedosahovaly.

Jaká byla náhradní návštěva českého Španělska? Kde je v Česku Temešvár? A kde Onen svět? Jak dlouho to trvá z Úterý do Pátku? A která místa byla úplně nejbizarnější? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Casablanca.

Cesta do Španělska během koronavirové pandemie? Tomáš Zábranský si poradil a ani nemusel vytáhnout paty z Česka
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.