Koala jako oslí můstek. Česky vyšel román Lukase Bärfusse, který autorovi pomohl překonat rodinnou tragédii

28. květen 2021

Z tvorby současného švýcarského dramatika, spisovatele a esejisty Lukase Bärfusse zatím do českého prostředí pronikly pouze divadelní hry. Teprve nedávno se literát pojednávající s oblibou o různých společensky kontroverzních tématech poprvé představil tuzemským čtenářům i jako prozaik, když ve zlínském nakladatelství Archa vyšel jeho román Koala z roku 2014. Dílo ověnčené mimo jiné Švýcarskou knižní cenou přeložila do češtiny Tereza Semotamová.

Přebal knihy Lukase Bärfusse: Koala

S nevelkým rozsahem prózy, čítající pouhých sto dvacet stran, kontrastuje množství témat, kterých se v ní autor dotýká. Hlavním hrdinou a vypravěčem příběhu je spisovatel, jehož nevlastní bratr právě dobrovolně ukončil svůj život. Jedná se bohužel o motiv autobiografický – ve stejné situaci se ocitl i sám Lukas Bärfuss, který se v rozhovorech nijak netají tím, že psaní této knihy pro něho představovalo způsob, jak se s touto nečekanou tragickou událostí vyrovnat. Protagonista jeho románu si vzápětí začne klást řadu znepokojivých otázek: Co byl jeho bratr vlastně zač? Proč si vzal život? A čím to je, že lidé často nejsou ochotni o sebevraždách vůbec mluvit? 

Mnoho témat, autorova smrt?

Zdálo by se tedy, že téma Bärfussovy prózy je nabíledni – a rozhodně by na celou knihu vydat mohlo. Ke slovu se ovšem dostává titulní motiv a ze zdánlivě nevinné dětské přezdívky hrdinova zesnulého bratra „Koala“, jejíž původ je zde vylíčen v dramatické epizodě o klukovské iniciaci, se zakrátko stává oslí můstek, po němž autor přechází k vyobrazení osudu tohoto neobvyklého zvířecího druhu a jeho objevení Evropany. A čtenář tak po pár stránkách ke svému údivu zjistí, že je zčistajasna pohlcen nadmíru poutavým i nemálo poučným vyprávěním o dobrodružném osidlování Austrálie prvními bílými kolonisty, tvořenými převážně britskými trestanci a jejich dozorci.

„Nastoupil jsem do auta, jel domů, sedl si ke stolu a dal se do práce,“ znějí poslední slova jeho románového alter ega. Próza Koala tak v neposlední řadě představuje doklad toho, jakou významnou roli může ještě i dnes v lidském životě sehrávat právě literatura.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související