Knihovna ukazuje uloupené knihy

18. leden 2005

V době národního socialismu se Rakouská národní knihovna ve Vídni obohacovala majetkem osob, které byly pronásledovány nacisty. Za neoprávněné nabytí desetitisíců knih a objektů ze sbírek převzala nedávno veřejně plnou odpovědnost. O neslavném období své novodobé historie uspořádala navíc zajímavou výstavu.

V letech 1938-1945 získala Rakouská národní knihovna přinejmenším 150 000 písemností a 45 000 objektů ze sbírek neoprávněně. Její tehdejší generální ředitel Paul Heigl, přesvědčený, až fanatický nacista, rozšiřoval knihovní a sbírkové fondy prostřednictvím majetku vyvlastněného osobám, jež byly z rasových či politických důvodů pronásledovány. Výstava s názvem Uloupené knihy ukazuje nejen výběr z konfiskovaných knih a cenných uměleckých předmětů, ale věnuje se i osudům několika osob či rodin, jež byly nacistickým bezprávím postiženy. Celkový obraz o knihovně v době nacismu doplňují dokumenty a údaje o tehdejším řediteli a vedoucích pracovnících knihovny, kteří agresivní politiku rozšiřování fondů podporovali a prosazovali. Expozice je kromě toho zaměřena i na snahy poválečného vedení knihovny o navrácení uloupeného majetku původním vlastníkům a v neposlední řadě na zcela aktuální výzkumy provenience současných knihovních fondů.

V posledních několika letech se totiž Rakouská národní knihovna pustila do důkladných rešerší, aby mohla všechny neoprávněně nabyté knihy a předměty nalézající se dosud v jejích fondech vrátit do rukou původních majitelů či jejich dědiců. Výsledkem rešerší je více než třítisícistránková zpráva obsahující mimo jiné též podrobný seznam všech dosud evidovaných nelegálně vyvlastněných knihovních jednotek a předmětů ze sbírek. Z nich pouze část mohla být navrácena těm, jimž po právu náleží - u značného množství knih zjistila sice knihovna jména jejich dřívějších vlastníků, nepodařilo se jí však o těchto osobách dohledat žádné údaje. U zbývající části podezřelých knižních přírůstků se po původních majitelích nedochovaly už žádné stopy (na jejich zahlazování, například odstraňování ex libris, se přirozeně svého času podílela i sama knihovna).

Výstava Uloupené knihy probíhá ve Slavnostním sále Rakouské národní knihovny od 9. prosince 2004 do 23. ledna 2005. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek až do 21 hodin. Základní vstupné je 5 eur, snížené 3 eura. Další informace na www.onb.ac.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.