Kniha se rodí z péče, rukopis z pozornosti. Mladý básník, mladý nakladatel a staré řemeslo

10. březen 2021

Posvítili jsme si na proces vzniku knihy. Od prvotního nápadu a následného rukopisu vede k finální podobě knihy dlouhá cesta, která se mnohdy hodně klikatí.

Kompletní záznam ArtCafé, včetně playlistu od Jiřího Špičáka, je připraven k vašemu poslechu v audiu pod článkem.

S básníkem a esejistou Matějem Senftem, který nedávno založil nakladatelství Viriditas, probíráme, jakými stádii musí projít rukopis než se něj stane konečný artefakt. Na koho se podle Senfta v rámci výroby knih nejčastěji zapomíná?

Matěj Senft

Druhým hostem ArtCafé byl básník z Uherského Hradiště, Jan Jindřich Karásek, který vydal díky úspěchu v 47. ročníku Literární soutěže Františka Halase sbírku s názvem Vyměřování vzdálenosti. Tvorbu básnického rukopisu Karásek během rozhovoru porovnává například se psaním scénářů, kterému se věnuje v rámci svého studia na pražské FAMU. Podle anotace je sbírka Vyměřování vzdálenosti charakterizována takto: „Pět segmentů tvořených z nezvykle narativních básní protínají a spojují tři krátké prózy, ve kterých se odráží jistá možnost návratu zpět. Vyměřování vzdálenosti je v současné poezii unikátně koncipovaná sbírka, svázaná lidskými příběhy, ale přesto dosahující básnického vyjádření.“

Jan Jindřich Karásek

Zmíněná Literární soutěž Františka Halase probíhá nepřetržitě již od roku 1972 a je určena začínajícím autorům a autorkám ve věku od 15 do 29 let. Soutěž chce vedle jejich propagace také podpořit vzájemnou konfrontaci, ke které dochází v rámci pravidelných setkání v Kunštátu. V roce 2013 vznikla i edice LSFH, kde jsou publikovány knižní prvotiny začínajících básnířek a básníků. Příkladem takové praxe je i vydání Karáskova Vyměřování vzdálenosti. 

Pořad připravila: Anna Luňáková
Hudbu vybíral: Jiří Špičák
Spustit audio

Související