Kniha o znalci byzantologie Františku Dvorníkovi, mistru historické syntézy

3. duben 2014

Profesor Karlovy univerzity František Dvorník, osobnost světového významu v oboru byzantologie a církevních dějin, se narodil v Chomýži na Moravě. Rozsáhlou publikaci o jeho životě a díle napsal jeho žák Ludvík Němec, vydává ji nakladatelství Refugium.

Když v listopadu 1975 po krátké nemoci ve 82 letech zemřel kněz, církevní historik a byzantolog František Dvorník, byla tato smutná okolnost provázena dvěma zvláštnostmi. Jednak zemřel při návštěvě svého rodiště, které o čtyřicet let dříve nuceně opustil a zároveň v něm odešel odborník, jehož ztrátu připomínala světově proslulá vědecká pracoviště.

František Dvorník se narodil v obci Chomýž v blízkosti poutního místa Hostýn na Moravě v roce 1893. V Olomouci vystudoval teologii a roku 1916 byl vysvěcen na kněze. O tři roky později odešel do Prahy, aby se zapsal ke studiu slovanské filologie a archeologie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Získal doktorský titul, a také stipendium k postgraduálnímu studiu ve Francii. V Paříži strávil pět let a jeho badatelský zájem o vymezenou oblast slovanských studií, o cyrilometodějskou tradici, se obrátil k dějinám Byzance, v nichž brzy rozpoznal faktory, které přispěly k zvýraznění rozdílů mezi Východem a Západem, i prvky, které by mohly vést k jejich odstranění.

Špička v oboru

Byzantologie se stala oborem, v němž František Dvorník, autor třiceti pěti knih a více než dvou set odborných studií, dosáhl uznání a jejíž obzory významně rozšířil. Vzhledem k okolnostem v tehdejším Československu po roce 1938, odešel nejprve na výzvu Jana Masaryka do Londýna, později do Ameriky, kde našel jako člen specializované knihovny Dumbarton Oaks Library azyl a vstřícné prostředí právě pro rozvoj bádání ve svém oboru. Mnoho času a úsilí také věnoval krajanům a emigrantům z Československa. V roce 1975 přijel František Dvorník na návštěvu do svého rodiště. Kvůli srdeční slabosti byl hospitalizován a v listopadu zemřel. Kruh jako by se uzavřel, pohřeb se konal ve stejném kostele, v němž byl pokřtěn a poprvé po vysvěcení sloužil mši. U příležitosti jeho úmrtí vydala Harvardova univerzita oficiální prohlášení, v němž je mimo jiné psáno, že šlo o vědce mezinárodní pověsti a úrovně. „Úmrtí tohoto českého historika bylo komentováno jako odchod člověka se světovým renomé, člověka zásadní důležitosti a významu na poli cyrilometodějských studií, byzantských, slovanských, českých, evropských a církevních dějin a také pronikavé teologické analýzy historických událostí rozhodující pro syntetické hodnocení.“ Takto psal v nekrologu Ludvík Němec, žák a blízký spolupracovník Františka Dvorníka, církevní historik a publicista žijící od roku 1948 ve Spojených státech amerických.

autoři: Milena M. Marešová , Karel Kratochvíl
Spustit audio