Kniha o hřbitově psaná skrzevá obří leporelo aneb bizarní panoptikum Samka Táleho ve světové premiéře

2. květen 2016

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvedlo v sobotu 30. dubna inscenaci s názvem Kniha o hřbitově. Hrdinou příběhu ze slovenského Komárna je 44letý retardovaný Samko Tále, který vidí svět po svém a ubližuje, aniž by to tušil. Předlohu, knihu Daniely Kapitáňové zdramatizovali Vladimír Fekar a Jakub Maceček, který tragikomedii také režíroval. V představení hrají kromě Zdeňka Trčálka a Ireny Vackové také Alžběta Kynclová, Josef Kubáník nebo Kamil Pulec. Scénu a kostýmy vytvořila Eva Jiříkovská, hudbu složil Mário Buzzi.

Samko Tále je prosťáček, který vezme za své názory dobrých ale i špatných lidí. A tak v domnění že koná správně, ubližuje lidem, vysvětluje spoluautor dramatizace Vladimír Fekar: „Minulý režim založený na udavačství a sledování a škatulkování lidí, to natolik narušilo vlastní myšlení hrdiny této hry, že ho přijal za své, a když na základě toho změněného myšlení pak jedná, tak bezostyšně udává i vlastní rodiče a považuje to za správné a povinné.“

Příběh nás převážně vede cestami socialistického Československa. Knihu o hřbitově sepisuje hlavní hrdina Samko Tále, protože mu to předpověděla Gusta Rúhe. A to, podle režiséra a spoluautora dramatizace Jakuba Macečka, souvislost i s tím, proč scéna vypadá jako obří leporelo: „To byl úmysl, protože když jsme řešili, že Samko musí napsat knihu o hřbitově, to znamená, že retardovaný kluk má něco tvořit, tak nás napadlo, že by to mohlo být leporelo, ve kterém jsou takové ty ´hýbací věci´, vždyť co jiného by mohl takový Samko vymyslet.“

Dramatizátor zprvu nevěřil, že je možné takové dílo převést do jevištní podobySamko Tále je sice mentálně retardovaný, ale zároveň je precizním a všímavým pozorovatelem. O lidech, které pozná, si všechno pečlivě zapisuje. Hlavní roli nastudoval v Uherském Hradišti Zdeněk Trčálek, který formu pro svoji postavu odpozoroval a doplnil ji stylizovanou mluvou.

03619880.jpeg

Hra jako kaleidoskopSlovo „skrzevá“ zazní z úst Samka Táleho v Knize o hřbitově možná stokrát. Jeho starší sestru hraje ve Slováckém divadle Irena Vacková. Románová předloha inscenace, kniha Daniely Kapitáňové nazvaná Samko Tále: Kniha o hřbitově dobyl literární svět. Pro svůj neotřelý, hravý a vynalézavý jazyk, pro objevení hrdiny, který je rafinovanou metaforou našich vlastních slabostí, nebezpečí, že mnohdy ve jménu dobrých pohnutek můžeme hloupě posloužit špatné věci, se stal uznávaným literárním počinem, který se ukazuje neméně životným i v jevištním zpracování.

autoři: Milena M. Marešová , pes
Spustit audio