Klepáč

11. prosinec 2013

Dřevěná vyhlídka v Kralickém Sněžníku skýtá dechberoucí výhled

Poslední rozhledna našeho letního seriálu je v mnoha směrech odlišná. Ve skutečnosti totiž neleží v našem kraji a dokonce ani na území České republiky. Rozhledna Klepáč na vrchu Klepý stojí přímo na hranicích s Polskem a je dílem polských řemeslníků. Ani cesta sem není zrovna jednoduchá. Ideálně, když necháte auto na záchytném parkovišti na rozcestí Pod Klepáčem, kam se pohodlně dostanete z Horní Lipky. Následující tři kilometry vám bude dělat společnost zpočátku prudce se zvedající červená značka. Kamenitá, strmá pěšina s množstvím kořenů a vymletých stružek od vody stoupá až na 1143 vysoký vrch Klepý, který je evropským rozvodím. Potoky a říčky z jeho strání totiž tečou do tří moří – Severního, Černého a Baltského.

Stavba rozhledny na Klepáči začala v roce 2009. Ač byl původně plánovaný termín dokončení stanoven na 30.9. 2009, pomalý průběh stavby a nečekaná sněhová nadílka na počátku října udělaly plánům čáru přes rozpočet. Slavnostního otevření se tak rozhledna dočkala až na jaře 2010. Stavba si však dlouhého fungování neužila. Prudká horská bouře poničila postavenou konstrukci hraniční rozhledny na Klepáči. Rozhledna tak musela být důkladně opravena a nyní už znovu návštěvníkům slouží. Z její vyhlídkové plošiny se návštěvníkům otevírá nádherný kruhový výhled do Čech i Polska.

Nádherný výhled z Klepáče na sjezdovky na Dolní Moravě

Praktické informace:
Lokalita:
Vrch Klepý u Dolní Moravy
GPS: 50°9'26,79"N 16°47'26,84"E
Nadmořská výška: 1143
Celková výška: 25 m
Otevírací doba: Volně přístupná
Výhled: Kralický Sněžník, Orlické hory, Jeseníky, Kladská kotlina


Zobrazit místo Rozhledna Klepáč na větší mapě

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.