Klavírní festival Rudolfa Firkušného má program vskutku velkolepý

13. listopad 2014

Klavírní festival Rudolfa Firkušného připomene osobnost jednoho z nejvýznamnějších českých pianistů hned čtyřmi koncerty. Druhý ročník přehlídky zahájí v sobotu 15. listopadu vystoupení Berlínské filharmonie a českého klavíristy Ivo Kahánka. Přehlídka potrvá do 22. listopadu.

Přední světový orchestr v Praze zahraje v rámci evropského mini-turné pořádaného k výročí pádu Berlínské zdi. Pod vedením Sira Simona Rattlea v Praze Berlínští filharmonikové připomenou dvacáté páté výročí listopadových událostí z roku 1989. Na koncert Iva Kahánka navážou sólové recitály předních evropských pianistů. Vystoupí Jitka Čechová, Pierre-Laurent Aimard a také Giovanni Bellucci.

Rudolf Firkušný (1912-1994) byl pianista, jehož jméno zní dodnes zvučně nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Mnozí ho považují za jednoho z nejlepších klavíristů dvacátého století. Neproslavil se jen výjimečnou hudebností, expresivním projevem a skvělou technikou hry. Do dějin se zapsal i jako přední interpret a neúnavný propagátor české hudby. A také jako mimořádně morální osobnost.

03250309.jpeg

To vše jsou podle ředitele přehlídky Romana Bělora důvody, proč k poctě této osobnosti pořádat klavírní festival: „Byl to mimořádně ušlechtilý, vtipný a noblesní člověk s úžasnou kariérou. Byl privátním žákem Leoše Janáčka, osobním přítelem Bohuslava Martinů. Byl to výjimečný reprezentant české kultury i přes velmi dlouhé období jeho emigrace.“

Druhý ročník festivalu začne v sobotu 15. listopaduPod vedením Simona Rattlea v Praze vystoupí Berlínská filharmonie společně s mladým českým pianistou Ivem Kahánkem. Společně zahrají čtvrtý klavírní koncert Bohuslava Martinů zvaný Inkantace. Když ho Martinů v emigraci psal, myslel na Firkušného, který Inkantace v roce 1956 v New Yorku také světově premiéroval. Po Rudolfu Firkušném je Kahánek v historii teprve druhým českým pianistou, který s Berlínskou filharmonií kdy hrál. Jak popisuje, je to mimořádný zážitek: „Je to unikátní v tom, že nejde o spolupráci s orchestrem, který by čekal na povel dirigenta a který by tvořil nějakou hudební ´masu´ v pozadí. Je to společenství lidí, kteří nejen, že ten koncert umí, přestože ho hrají poprvé, ale každý jeden člen orchestru má na tu hudbu názor. A nad tím vším samozřejmě bdí dirigent, který tu hudbu intenzivně prožívá a inspiruje.“

Martinů Inkantace jsou obdivuhodným dílem i pro Berlínské filharmoniky Ti skladbu pod vedením Simona Rattlea nastudovali vůbec poprvé. Jak dosvědčuje dirigent, Martinů originální, fantastická hudba na členy orchestru hluboce zapůsobila: „Musím říct, že hudebníci Berlínské filharmonie jsou skladbou Bohuslava Martinů hluboce zasaženi. Je to hudba extrémní, surreálná, a Martinů je autor, který dlouho nezůstává na jednom místě, je neustále v pohybu, což je naprosto fascinující.“

Daší program festivaluKoncert Berlínských filharmoniků bude ale jen velkolepou ouverturou festivalu, na kterém zazáří elita evropského klavíru. Na Iva Kahánka naváže česká pianistka Jitka Čechová. Recitál zahájí skladbou, kterou obdivoval sám Firkušný - Sonátou 1. 10. 1905 Leoše Janáčka. Zahraje také Smetanu, na jehož interpretaci se stala vyhlášenou odbornicí.

Steinway ve Dvořákově síni Rudolfina rozezní po Jitce Čechové další mág klavíru - Francouz Pierre Laurent Aimard. V Praze představí své čerstvé album, na kterém proniká do Bachova Dobře temperovaného klavíru.

Festival uzavře Ital Giovanni Bellucci, někdejsí vítěz Klavírní soutěže Pražského jara. V Praze představí nejen díla Chopina nebo Liszta, ale také (klavírní) transkripce velkých symfonických děl - Beethovenovy páté symfonie nebo částí Mozartova Requiem.

Spustit audio