Klavíristka Lada Valešová

29. prosinec 2014

Hostem Telefonotéky byla Lada Valešová, klavíristka a profesorka na Guildhall School of Music and Drama v Londýně.

Hostem poslední pondělní Telefonotéky letošního roku byla klavíristka Lada Valešová. V současnosti patří mezi přední české pianisty na evropské hudební scéně.

Je absolventkou Pražské konzervatoře a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. V současnosti je ale jejím domovem Londýn, kam v roce 1995 odjela nejprve v rámci výměnného programu Erasmus.

Stáž na prestižní Guildhall School of Music and Drama v Londýně se ale nakonec díky úspěchům a cílevědomé práci postupně proměnila v řádné tříleté studium ve třídě tehdejšího vedoucího klavírního oddělení Jamese Gibba.

Po dokončení studií se na této prestižní londýnské hudební instituci stala členkou profesorského sboru. Své umění klavírní hry a citlivého klavírního doprovodu pěvců, znalosti v oblasti písňové literatury, opery i divadelní produkce uplatňuje na pěveckém oddělení v pozici tzv. pěveckého kouče („vocal coach“).

03279755.jpeg

Hudební aktivity Lady Valešové jsou neuvěřitelně různorodé. Od sólových koncertů, oblast komorní hry, spolupráce s předními pěvci na výslovnosti českých a ruských textů operních rolí i písňové literatury, po přípravu dramaturgií hudebních festivalů a vedení mistrovských kurzů v zahraničí - například na Pařížské konzervatoři, na Konzervatoři v Lyonu, v Casa da Musica v portugalském Portu, a také během svého turné po Novém Zélandě.

Ve Velké Británii se první úspěchy dostavily velmi záhy. V Londýně vyhrála „Alexander Wise Memorial Prize“ za nejlepší provedení skladeb romantického období a také „Prize for the Best Piano Duo“ za interpretaci Bartókova Koncertu pro dva klavíry, smyčce a bicí.

Lada Valešová vystoupila v mnoha prestižních sálech Londýna, především ve slavné Wigmore Hall, ale také v St. John’s Smith Square… Je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, například Three Choirs Festival, Oxford Lieder Festival, Dumfries & Galloway Arts Festival ve Skotsku, Warwick International Music Festival, Ulverston International Music Festival aj.

Ve Francii pak na Semaines Musicales de Quimper a několikrát v komorním koncertním cyklu pořádaném operou v Lille. Vystoupila ale také v Německu, Rakousku, Španělsku, Portugalsku i na Novém Zélandu.

Podnětů k rozhovoru bylo hodně. Jedním z témat byla úroveň prestižní Guildhall School of Music and Drama v Londýně, také co obnáší role pěveckého kouče, jak je obtížné učit výslovnost pěvecké hvězdy v českých operách, i jaké nové projekty v oblasti české hudby Lada Valešová v současnosti připravuje.

03279753.jpeg

Jako hudební ukázky zazněly především nahrávky z dvou posledních sólových CD Lady Valešové – „Intimate Studies“ a „Dumka“, mimochodem odbornou britskou kritikou velmi vysoce ceněné (pozitivní ohlasy vyšly v Daily Telegraph, Classic FM Magazine, The Observer, Independent on Sunday aj.).

Slyšeli jsme také nahrávky osobností, se kterými měla Lada Valešová možnost se setkat i spolupracovat, jako byli Sir George Solti, Mstislav Rostropovič i jeho manželka Galina Višňěvskaja.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio