Klavírista Petr Jiříkovský bude dirigovat Pražský komorní orchestr

25. únor 2014

Petr Jiříkovský je odborné veřejnosti dosud znám především jako vynikající klavírista. Nejen o roli dirigenta přišel mluvit do odpolední Mozaiky ve čtvrtek 27. února. Ptali jste se ho v on-line rozhovoru.

Petr Jiříkovský svou kariéru začal jako klavírista – studoval v Praze, v Paříži a ve Vídni. Kromě sólového vystupování a mnoha aktivit v oblasti komorní hudby rozvíjí od roku 2008 intenzivně svou profesionální dirigentskou dráhu. Vystupoval na několika festivalech (s Talichovou komorní filharmonií, Severočeskou filharmonií Teplice) a v koncertních cyklech (Hudba Pražského hradu). V říjnu 2012 provedl Beethovenův Klavírní koncert B dur s Jihočeskou komorní filharmonií, a to v roli sólisty a dirigenta. V roce 2012 podepsal Petr Jiříkovský smlouvu na místo dirigenta opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Jako sólista hrál s mnoha orchestry (Česká Filharmonie, FOK, Pražská komorní filharmonie, Talichova komorní filharmonie), pod vedením vynikajících dirigentů jako je Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, James Sedares nebo Jean-Claude Casadesus. Domácí publikum mělo možnost poznat Petra Jiříkovského jako sólistu na recitálech festivalu Pražské jaro nebo v prestižním cyklu Světová klavírní tvorba v pražském Rudolfinu.

Petr Jiříkovský je od roku 1993 členem Tria Martinů, a to společně s houslistou Pavlem Šafaříkem a violoncellistou Jaroslavem Matějkou. Je také klavírním partnerem houslisty Pavla Šporcla; spolu pořídili mnoho nahrávek, z nichž patří mezi nejvýznamnější nahrávka kompletního díla Antonína Dvořáka pro housle a klavír, vydaná u firmy Supraphon. Několik jejich společných CD nahrávek bylo oceněno Zlatou deskou Supraphonu.

02968368.jpeg

Se svým kolegou Danielem Wiesnerem pořídil první světovou CD nahrávku čtyřruční verze Mé vlasti Bedřicha Smetany (v autorově úpravě). S Danielem Wiesnerem připravil Petr Jiříkovský i mnoho jiných programů ze skladeb pro čtyřruční klavír. Petr Jiříkovský v současné době také vyučuje na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy. Více informací o Petru Jiříkovském najdete na jeho internetových stránkách.

V úterý 4. 3. 2014 bude Petr Jiříkovský ve Dvořákově síni Rudolfina řídit Pražský komorní orchestr. Na koncertu zazní Symfonie A dur F. X. Richtera, Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 A dur K. Stamitze, Klid lesa, Rondo pro violoncello a orchestr A. Dvořáka a Serenáda pro smyčce Es dur J. Suka. Účast violoncellisty Christiana Bendy, skladatele a rovněž dirigenta slibuje zajímavý koncertní zážitek.


autoři: Helena Petáková , Karel Kratochvíl
Spustit audio