Klára Tasovská a Lukáš Kokeš: Film je tím autentičtější, čím víc s ním strávíte času

18. leden 2018

I když jsou jejich jména známá spíše užšímu okruhu filmových nadšenců než široké veřejnosti, je možné bez nadsázky tvrdit, že tvůrčí tandem Klára Tasovská a Lukáš Kokeš patří mezi tuzemské nejprogresivnější filmaře.

Jejich filmy se těší velkému ohlasu i na zahraničních festivalech. Ten debutový z roku 2012 s názvem „Pevnost“ procestoval řadu světových přehlídek a uvedl mladé tvůrce do mezinárodního povědomí.
To, že se v něm uchytili dokazuje i fakt, že poslední film s názvem „Nic jako dřív“ měl světovou premiéru na prestižním festivalu dokumentárních filmů IDFA v holandském Amsterdamu. Observační portrét čtveřice dospívajících z pohraničního Varnsdorfu si tu českou odbude v březnu na festivalu Jeden svět.

Ivo Bystřičan: Dokumentární tvorba v televizi má zneklidňovat

Ivo Bystřičan

Ivo Bystřičan je vystudovaný sociolog, který je veřejnosti z posledních let znám zejména jako dokumentarista a televizni dramaturg. 

„Ve filmu nám šlo o co největší autenticitu a s tou souvisela i potřeba blízkosti se všemi protagonisty. Natáčeli jsme je i při čištění zubů, což všem vždy přijde jako absurdní požadavek,“ říká Kokeš. „Jako celek je pak portrétem životní situace mladé generace,“ dodává.

„V kreativním procesu bylo zásadní, že fungujeme ve velmi malém štábu. Lukáš je režisér i kameraman a já jsem film stříhala,“ říká Klára Tasovská. „Právě dlouhý čas na jeho dokončení byl velmi důležitý, jelikož bylo možné pracovat pečlivě a dělat si i pauzy,“ shrnuje Tasovská proces výroby, který se v celkovém čase protáhl skoro na pět let.

„Tím, že spolu tvoříme i žijeme, na svých filmech pracujeme v zásadě nepřetržitě, což nám vyhovuje,“ doplňuje Lukáš Kokeš.

O principech jejich režijní tvorby i možnostech vytvářet v Čechách filmy evropského významu s dvojicí hovořil Bohdan Bláhovec.

autor: Bohdan Bláhovec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.