Kladenský Švermov patří k nejprašnějším místům v Česku, o nápravu se snaží město i kraj

2. duben 2013
Zprávy

O měsíc dříve než loni překročilo Kladno limit výskytu polétavého prachu v ovzduší. Stalo se to v městské části Švermov, která má se znečištěným ovzduším problémy dlouhodobě.

Švermov patří k nejprašnějším místům v celém Česku. Paní Stanislava, která ve Švermově žije 69 let, prý nikdy dřív tak špatnou situaci jako v poslední době nezažila. Ona i pan Miroslav si stěžují hlavně na hustou dopravu. Denně po silnici 28. října jezdí zhruba 16 tisíc aut včetně těch nákladních.

Čtyřiadvacetihodinový imisní limit smí být během celého roku překročen pětatřicetkrát. Ve Švermově tento celoroční limit překročili už v polovině března, dokonce o celý měsíc dřív než v loňském roce.

"Kladno Švermov je poměrně dost imisně zatížená oblast, k překročení limitu dochází prakticky každoročně,“ potvrzuje Jana Ostatnická z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka z ODS to není problém jen Švermova, ale i nedalekých obcí, jako jsou Stehelčeves, Dřetovice nebo Svinařov.

„Je to typická ukázka toho, jak vypadá v zimních měsících nějaká obec nebo část obce, kde je lokální vytápění, silná dopravní zátěž a současně je to v údolní poloze. Ve Švermově to nemůže být z průmyslu, tam téměř žádný není, čili je to určitě kombinace lokálního vytápění a dopravy.“

Podle Jiránka je potřeba zaměřit se na oba zdroje znečištění. Především na ten hlavní, kterým je doprava, zvlášť ta kamionová. Město chce najít způsob, jak nákladní auta dostat ze Švermova pryč. Na trvalo.

„Bohužel možnost, že bychom tam vyhlásili nízkoemisní zónu, je v podstatě vyloučená, protože nejbližší silnice vyšší třídy je až R7 a její stav je takový, že neumožňuje větší zátěž. Budeme tedy hledat řešení, které by přesunulo kamiony trvale, nejen když je nějaký problém," slibuje primátor Jiránek.

Dotace na nové kotle

Další snahou města je omezit lokální vytápění a jeho dopad na životní prostředí. Místním poskytuje příspěvky, pokud chtějí přejít na jiný způsob vytápění. Ve spolupráci s krajem a ministrem životního prostředí teď jedná o dotace na výměnu kotlů.

„Pokud bychom tuto dotaci obdrželi, tak bychom chtěli přispívat tak, jak to bylo v Moravskoslezském kraji, i na kotle a tam se po té dotaci jen zaprášilo,“ říká hejtman kraje Josef Řihák z ČSSD. A dodává, že kraj chce také získat dotace na zateplování svých škol a příspěvkových organizací.


View Larger Map
Spustit audio