Kladenské věžové domy architekta Havlíčka dodnes vynikají originalitou, funkčností a velkorysostí

7. červenec 2021

Poslední velkou realizací architekta Josefa Havlíčka byly věžové domy v Kladně-Rozdělově. Ty se nesmazatelně zapsaly do historie československé architektury jako chytré, dokonale promyšlené a velkoryse pojaté budovy. 

Všechny epizody

Spoluautor mimo jiné třeba funkcionalistické stavby Domu odborových svazů v Praze Josef Havlíček odmítal socialistickou doktrínu, kvůli tomu byl po druhé světové válce postupně upozaďován. V padesátých letech minulého století v Praze už nechtěli postavit žádnou stavbu podle jeho návrhů. Jeho názory poznamenaly i jeho kariéru na ČVUT.

„Rozdělovské věžáky“ v každém případě dodnes patří mezi jedny z nejlepších realizací bytových staveb v někdejším Československu. Nově v prvním z šesti domů vzniklo Muzeum věžáků, které se historií domů i okolního sídliště věnuje. Provozuje ho město Kladno společně se spolkem Halda. Věžáky vám představíme v třídílném seriálu.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

Na návštěvu muzea a prohlídku domu je nutné se předem objednat. Zájem je velký.
Informace a objednací formulář najdou zájemci na webu muzeumvezaku.cz nebo je možné obrátit se na Informační centrum města Kladna.

Spustit audio