KineDok, prohlídka špičkových dokumentárních filmů v osmi zemích Evropy

21. únor 2017

Projekt s názvem KineDok je zaměřen na alternativní distribuci špičkových dokumentárních filmů. Nabízí snímky několika zemí, a v těchto zemích se většina vybraných filmů promítá. Jde přitom o neobvyklá místa, od kaváren přes obchody až po kostely. Projekt připravuje Institut dokumentárního filmu.

„Výběr filmů je založen na konsenzu zahraničních partnerů, tedy z každé země dva filmy. V ČR jsme začínali v roce 2015 dvaceti promítacími místy. Tím, jak se projekt rozrůstal a lidé se o něm dozvídali, provozovatelé se začali hlásit sami. Dnes máme 40 míst, která nejsou jen ve velkých městech, ale jsou zajímavě rozvrstvena po celé republice,“ vysvětluje Jana Ripplová z Institutu dokumentárního filmu.

Provozovatelé znají místní komunitu a vědí, co bude jejich diváky zajímat. Proto jim ušijí program na míru, k promítání filmu pozvou hosta, připraví výstavu a další doprovodný program.

9. března v Praze proběhne v projekčním prostoru DUP 36 promítání norského filmu S dědou na Měsíc. Po projekci bude následovat diskuse s režisérem filmu Davidem Alrækem.

Letošní filmová kolekce čítá 16 snímků. „Zahraniční partnery máme na Slovensku, v Chorvatsku, Rumunsku, Maďarsku, Polsku, Norsku a nově i v Bulharsku. Třeba v Norsku proběhla neobvyklá projekce v prodejně outdoorového zboží, kde mají promítací místnost.“

Celý projekt zaznamenal velký ohlas nejen u diváků, ale u samotných tvůrců filmů. „Pokud se dokumentární film dostane do klasické distribuce, je to většinou na velmi omezenou dobu. Náš projekt naopak umožňuje, aby se film dostal nejen na celé teritorium země, kde byl vyroben, ale dostane se i do osmi dalších zemí.“

autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio