„Kéž by se dalo začít znovu!“ vypráví si stárnoucí herečky v nové hře Národního divadla

11. květen 2017

Pět předních hereček se zamýšlí nad svým životem a povoláním. Některé z nich by neměnily, jiné připouštějí, že by je mohla naplňovat i jiná práce. Nová scéna Národního divadla uvádí premiéru inscenace Křehkosti, tvé jméno je žena.

„Tvé jméno, křehkosti, je žena!" Tento citát z Shakespearova Hamleta posloužil jako inspirace pro vznik nové inscenace Národního divadla, v které se představí pět skvělých, zasloužilých hereček. Iva Janžurová, Jana Preissová, Johanna Tesařová, Taťjana Medvecká a Eva Salzmannová se společně zamýšlejí nad tím, co znamená být ženou a herečkou. Jako jediný muž jim sekunduje Karel Dobrý. Inscenace v režii Daniela Špinara pracuje nejen se složkou činoherní, ale i taneční, kterou vytvořila skupina 420people. Premiéry nové hry se uskuteční 11. a 18. května na Nové scéně Národního divadla. 

Režisér Daniel Špinar se s dramaturgyní Martou Ljubkovou rozhodli vytvořit představení věnované nejstarší generaci hereček Národního divadla, které v českém divadle a filmu zanechaly nesmazatelnou stopu.

Daniel Špinar přizval ke spolupráci také taneční skupinu 420people. Jedním z hlavních témat Křehkosti je stárnutí a to se týká mimo jiné těla. Proto dochází v inscenaci k setkání zralých hereček se zralými tanečnicemi. Jsou jimi Helena Arenbergerová, Zuzana Herényiová a Nataša Novotná, která je také autorkou choreografie. Herečky si s tanečnicemi společně také zatančí, mimo jiné i v rytmu disco. Jak říká režisér Daniel Špinar, bude to divoký večer v kabaretním stylu.

Spustit audio