Kempování v arabské poušti je životní zážitek. Lukáš Synek o životě v Saúdské Arábii

28. duben 2019

Lukáš Synek a jeho rodina žili tři a půl roku v Džiddě, saúdskoarabském městě kousek od Mekky. Své zážitky z cestování po turistům nepřístupné zemi přibližuje v Casablance společně se svým starším synem Kryštofem.

Konzervativní a kontroverzní Saúdská Arábie nevydává turistická víza a ani tam nelze odjet a na místě hledat práci. Biolog Lukáš Synek si našel předem práci na Univerzitě krále Abdulláha (KAUST) v Džiddě nedaleko od Mekky. Jeho výzkum se zaměřil na prospěšné bakterie na kořenech rostlin, které můžou mít velký význam pro zemědělství. K přijetí práce ho vedlo i mizerné platové ohodnocení vědců v Česku.

Saúdská Arábie

Volný čas rodina Synkových trávila cestováním a poznáváním všednodenního života země. „Arabská města jsou často prašná a chaotická,“ vysvětluje Lukáš Synek, proč se zaměřili hlavně na přírodní krásy země, která je domovem islámu. Mekka ani Medina navíc nevěřícím nejsou přístupné, do hlavního města Rijádu se Synkovi sice podívali, ale cílem bylo hlavně kempování pod hvězdami v poušti. „Naše víkendové výlety běžně vedly na místa vzdálená i 700 kilometrů,“ říká otec Lukáš jako hlavní řidič. Ženy ještě po většinu jejich pobyt v Arábii řídit nesměly. „Saúdské dálnice jsou naštěstí rovné, rychlé a poloprázdné,“ dodává Lukáš Synek.

Miliardy hvězd, pouště, oázy a cypřišové lesy

„Hodněkrát jsme kempovali venku v poušti,“ říká malý Kryštof. „Jednou jsme tam zažili i bouři.“ Lukáš Synek dodává, že kempování pod hvězdami v arabské poušti je životní zážitek. „Miliardy hvězd jsou nádherně vidět. Na místě je minimální světelné znečištění a vlhkost. Města jsou třeba 200 km daleko. Rád fotím hvězdy a v Evropě tohle těžko zažijeme. I v rezervacích tmavé oblohy u nás je to jen slabý odvar toho, co lze vidět v arabské poušti,“ říká. Příjemná byla hlavně arabská zima, která má kolem 25 stupňů Celsia ve dne a 18 v noci.

„V asírských horách na jihozápadě země jsou kaňony s potoky, cypřišové lesy s tlupami paviánů, večer kvákají žáby. A u jemenských hranic je Nadžránská oáza, kde je od všeho něco. Poušť Rub al-Chálí, oázy, skály, kde jsou tisícileté rytina, a hory,“ říká okouzleně Lukáš Synek. Jeho desetiletý syn jmenuje jako svůj největší zážitek Černé a Bílé sopky v oblasti Harrat Khaybar.

Tři a půl roku života a cestování v Saúdské Arábii. Poslechněte si zážitky Kryštofa a Lukáše Synkových.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka