Keith Emerson (1944 - 2016) - hráč na hammondky proslulý, skladatel nedoceněný

17. březen 2016

Vzpomeňme na dobu, kdy už rock nebyl jen tříakordovým rock´n´rollem či popěvkem typu Love Me Do, na období, kdy rocková hudba již odmaturovala a oddávala se dalším univerzitním inspiracím z oblasti jazzu i vážné hudby. Rozšiřovala písňové formy do větších celků, libovala si ve složitějších harmonických strukturách i rytmických a tempových proměnách.

Skupina Nice s Keithem Emersonem u hammondových varhan, která vznikla v roce 1967, vystoupila hned o dva roky později jako zázrakem na II. československém beatovém festivalu v Praze. Po Manfred Man Group v roce 1965 a vedle Beach Boys to byla vskutku ojedinělá událost. Zvláště, když virtuózní hudba byla provázena v roce šou, v jejímž rámci Keith Emerson házel nože do leslie bendy, pro českého fanouška posvátného a finančně nedostupného aparátu. Na světě byl art rock, který, pokud se nechal inspirovat dílem klasické muziky, býval nazýván classical rock.

V triu Emerson, Lake & Palmer mistrovi sekundovaly věhlasné již v té době veličiny – baskytarista, ale lépe řečeno multiinstrumentalista Greg Lake byl s Robertem Frippem zakladatelem skupiny King Crimson. Bubeník Carl Palmer zase přišel z kapely Atomic Rooster, která proslula mimo jiné tím, že se po odchodu baskytaristy Nicka Grahama obešla bez baskytary, a Vincent Crane basoval levou rukou a pedály svých hammondek. Podobnou troufalost jsme předtím začili jen u Ray Manzareka ve skupině Doors. V pořadu si poslechneme i skladbu Emersonova současníka, souputníka nebo, chete-li, konkurenta, Ricka Wakemana.

03565199.jpeg

Keith Emerson v září 2010 odvolal plánované říjnové turné s odůvodněním, že musí absolvovat operaci tlustého střeva. Šlo zřejmě o zhoubný nádor. Jeho tehdejší prohlášení bylo plné optimismu, skutečnost byla zřejmě složitější. Dnes bývá v médiích uváděno, že trpěl degenerativními nervovými problémy, které znemožňovaly pokračovat v dráze hráče na klávesové nástroje, že trpěl s tím souvisejícími depresemi. Ze světa tedy pravděpodobně odešel dobrovolně, neboť byl nalezen s prostřelenou hlavou ve svém domě v kalifornské Santa Monice. Narodil-li se v anglickém Todmordenu 2. listopadu 1944, bylo mu 71 let.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio