Vím, že budu psát příběh o tajemství, říká Michal Ajvaz

23. prosinec 2023

Ze své knihovny vybírá spisovatel Michal Ajvaz. Setkání s knihami napříč prostorem a časem. Připravila Blanka Stárková. Natočeno v roce 2019.

„Dětské dobrodružné knížky byly mou vůbec nejdůležitější četbou. Četbou, která se nejvíce otiskla do mého vlastního psaní,“ říká prozaik a nositel Státní ceny za literaturu Michal Ajvaz. „Všechny mé knihy jsou o dobrodružných cestách, o putování z místa na místo za rozluštěním nějaké záhady a v tomto pohledu se neliší od knížek, které jsem četl v dětství. Musím se přiznat, že ještě dnes si raději přečtu knihu o dobrodružné cestě za tajemstvím než nějaký utrápený psychologický román, ve kterém dva nešťastní lidé na desítkách stran řeší své problémy. Když si sedám k prázdnému listu papíru, abych začal psát novou knihu, nevím ještě nic o tom, jaké v ní budou postavy a jaký příběh, ale už vím, že to bude příběh o tajemství, o hledání, o dobrodružné cestě.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.