Když si arabský hummus rozumí s českým pivem. Kuchaři v Berlíně mění gurmánské i společenské stereotypy

8. červen 2018

Ve světě jsou Izrael a Palestina synonymem věčných nepřátel, ale v berlínské čtvrti Prenzlauerberg spolu Izraelec Oz Ben David a Palestinec Jalil Dabit provozují bistro Kanaan.

Kanaan odkazuje na staré zcela neutrální označení pro území dnešní Sýrie, Libanonu, Palestiny a Izraele. Na základě své filozofie, ve které nemá místo xenofobie nebo stereotypní představa o jednotlivých státech, vaří v bistru gurmánsky mistrovské a originální pokrmy, které nemají nikde jinde ve světě obdoby. 

Nejlepší humus ve městě

„Do Berlína jsem přišel asi o půl roku dřív než Oz. Tehdy jsem hledal nějaké místo, kde bych mohl prodávat hummus a další jídla. Mám restauraci, ve městě Ramla v centrálním Izraeli a chtěl jsem otevřít další. Sem jsem přišel, protože tady moje partnerka začala dělat doktorát. Hledal jsem někoho, s kým bych mohl pracovat. Po půl roce jsem potkal Oze, který je zběhlý v PR a můj nápad se mu líbil. A tak jsme si řekli, že do toho spolu půjdeme,“ vzpomíná Jalil na začátky, které nebyly kvůli jejich národnosti vůbec jednoduché.

Dnes v jejich neustále se rozrůstajícím bistru seženete tradiční hummus, ale také originální gastronomické novinky. Třeba Hummschuku, židovské jídlo Schakschuka zakomponované do arabského hummusu, cizrnové kaše s citrónem. Nebo neobvyklý dezert – sladkou čokoládovou pěnu se sušenkovou posypkou ze sezamové pasty. A k hummusu si je možné dát i české pivo.

Jídlo může vytvářet most mezi lidmi a kulturami

Cvičení, které baví pivní nadšence. Pivní jóga se stala v Berlíně senzací

Pivní jóga v Berlíně. Bieryoga

Je pátek večer, což je doba, kdy se Berlíňané nejčastěji potkávají s přáteli u vychlazeného piva. A nejinak je tomu i během dnešního večera. Jen s malým rozdílem, místo ke stolu milovníci piva usedají na cvičební podložky. Jako každý pátek se v zadních prostorách jedné z hospod uprostřed Berlína koná jóga, která se stala v posledních měsících zdejší senzací. Na ni musíte dorazit s dvěma lahvemi piva. Takže je jasné, že o klasickou lekci jógy rozhodně nepůjde.

 „Myslím, že Evropané se z našeho přístupu můžou naučit, že zvlášť po imigrační vlně s jinou kulturou nesouvisí jen špatné věci nebo boje. Naopak přináší mnoho výzev a příležitostí, které vytvářejí nové možnosti. Když vezmete správnou dávku hummusu, bramborovou placku a zeleninový salát, vytvoříte tím chutnou trojkombinaci, tedy izraelsko-palestinsko-německé jídlo. Vznikne tak něco totálně nového, co v sobě ale spojuje části, které každý zná. A to pomáhá mnoha lidem, kteří vyznávají raději tradici, aby se měli chuťově čeho chytnout. Vytváří se tak most mezi lidmi i kulturami. Takže jde pak o mnohem víc než jen o jídlo,“ vysvětluje Oz hlavní myšlenku restaurace Kanaan, do které když během dne nahlédnete, potkáte v ní maminky s dětmi, bynznysmeny, fashion bloggery, proslulé dýdžeje z Berghainu, starší páry nebo turisty z Japonska. O kanaanský catering mají ale často zájem i zdejší ministři nebo Židovské muzeum.

Japonská pekárna v Berlíně

Berlín si jako místo, ve kterém se lze uživit zajímavými gurmánskými experimenty, si vybral také Daniel Roters, jeden ze zakladatelů tamní japonské pekárny. „Vždycky jsem cítil, že v Berlíně taková pekárna chybí, což mi přišlo škoda, protože například v Düsseldorfu, kde je největší japonská komunita v Evropě, najdete japonské pekárny dvě. Proto jsem si říkal, sakra, proč v Berlíně takové místo není také?“ říká Daniel Roters.

Japonskou pekárnu s kavárnou pod názvem Kame otevřel před dvěma lety ve čtvrti Charlottenburg a dnes tu nabízí ručně vyráběné japonské lahůdky podle vlastních receptů, například zákusky jako matcha brownies nebo matcha tiramisu, ale také obědové záležitosti jako rýžový burger nebo sushi burger, které najdete jen tady.

Poslechněte si celé ArtCafé, které se věnovalo festivalu mladého umění Nultá generace a do něhož vybíral hudbu Dominik Gajarský:

Spustit audio