Když se umění setká s přírodou. Nadace Maeght v jižní Francii má ve sbírce 13 tisíc děl významných výtvarníků

24. říjen 2022

Víte, kde najdete na jednom místě díla Miróa, Chagalla i Giacomettiho, a to vše uprostřed krásné krajiny? Unikátní centrum moderního umění – nadace Maeght – se nachází v jižní Francii u vesnice Saint-Paul de Vence. Sbírka obsahuje 13 tisíc děl a patří mezi nejvýznamnější ve Francii. Redaktorka Magdaléna Rejžková se setkala s vnučkou zakladatelů sbírky a ředitelkou nadace Isabelle Maeght. 

Ve sbírce se nacházejí díla umělců jako Miró, Calder, Giacometti, Braque nebo Chagall. Tito umělci se po druhé světové válce sdružovali kolem pařížských galeristů, kterými byli manželé Aimé a Marguerite Maeght. Ti se v roce 1964 rozhodli vybudovat kousek od Azurového pobřeží umělecké centrum, kde se budou umělci moci scházet, tvořit a vystavovat svá díla. Sláva architektonicky význačné budovy, kterou navrhl katalánský architekt José Lluís Sert a na které se podíleli i samotní umělci, se brzy rozkřikla po celé zemi. Dodnes se v nadaci konalo 140 výstav výrazných osobností moderního umění 20. století. 

Vydejte se s námi na procházku mezi sochami po zahradách této unikátní stavby, na Giacomettiho dvůr nebo do Miróova labyrintu. Ne nadarmo si toto místo oblíbili nejen umělci, ale i návštěvníci. Ročně jich do Saint-Paul de Vence zavítá 100 tisíc.

autor: Magdaléna Rejžková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.