Když mi budeš naslouchat, poteče tebou řeka. Pásmo z moderní subsaharské poezie 20. a 21. století

11. prosinec 2023

Afričtí básníci a básnířky dávají najevo, jak přistupují ke krizi hodnot, a zároveň nechávají nahlédnout do problematických společenských vztahů, ve kterých se ocitají. Výběr z jejich poezie poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Kajetán Písařovic, Hynek Chmelař, Lucie Trmíková a Tereza Hofová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Vít Pokorný, Viktor Svoboda, Vojtěch Šarše, Jan Škrob, Jan Táborský a Petr Vurm
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2018

Výběr představuje texty psané dvěma evropskými (koloniálními) jazyky. Jakkoli v Africe existuje mnoho jazyků původních, ještě na konci 19. století bylo veškeré vědění v subsaharské části kontinentu předáváno ústně. Drtivá většina místních jazyků neměla až do poloviny minulého století písmo a některé je nemají dodnes. 

Dvacáté století pro africké kolonie znamenalo řadu kulturních otřesů a krizí identity: evropské mocnosti zakládaly pro africké děti školy, kde jim byly vštěpovány evropské hodnoty. Tradice začaly pomalu ztrácet svůj původní význam a evropeizace dobyla téměř celou Afriku. Stáří přišlo o monopol pravdy a vědění.

Psaná literatura se začala upevňovat jako legitimní a přijímané umělecké odvětví. Jazyky kolonizátorů napevno zakořenily a po dekolonizaci se staly hlavními oficiálními dorozumívacími prostředky. Spisovatelé (zejména mladí) začali plnit důležitou společenskou roli.

Spustit audio

Související