Když kůň vejde do baru, kde tančí Arabové, je z toho Izraelský týden

18. květen 2018

Před sedmdesáti lety byl založen stát Izrael – bylo dosaženo snah světového sionistického hnutí a svět v očích mnohých splatil dluh židovským exulantům roztroušeným po uprchlických a internačních táborech Evropy. Rozhodli jsme se letos Izraeli věnovat tematický týden v literárních a publicistických řadách i v hudbě.

Není to snadné výročí. Ne všichni Židé – ani palestinští, ani z diaspory – stáli za myšlenkou židovského státu. Bezprostředně po vyhlášení na nově vzniklý stát zaútočily okolní arabské země, které od té doby Izrael neuznávají a opakovaně s ním vstupovaly do konfliktů (můžeme si jen přát, aby svítání na lepší časy přineslo uznání ze strany saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmán). A k výročí patří také palestinský den Nakby (den katastrofy), který 15. května připomíná vysidlování palestinského obyvatelstva. Konflikty danými Izraeli do vínku žije od roku 48 celý svět.

David Grossman a Lenka Bukovská, Svět knihy 2018

Vysílání jsme zahájili přímým přenosem Koncertu k výročí založení státu Izrael z Pražského jara (Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem). Ve skutečnosti ale izraelská témata u nás potkáte už dříve – v nedělním seriálu se blížíme ke konci s dramatizací zakladatelského opusu Leona Urise Exodus, četba z nového románu Davida Grossmana začala již v pátek 11. května.

Náplní celého týdne od 14. května budou četby ze současné židovské i arabské literatury, literární dokumenty a vzpomínky, a izraelské kulturní scéně budou věnované vzdělávací Kontexty.

David Grossman: Přijde kůň do baru

Spisovatel David Grossman

Četba ze špičkově napsaného románu současného izraelského prozaika. Vtáhne vás do atmosféry a osobitě pracuje s židovským humorem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rychlokurzem v problematice současného Izraele budou hned první texty v programové řadě Esej. V pondělí otevřel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó ve své reportážní črtě z Gazy Dlouhá válka aneb Komentář z bojiště téma izraelsko-palestinského konfliktu, jeho živosti? (intenzitě?), nemožnosti hledání viníků a obtížím při hledání řešení.

Heterogenitu izraelské společnosti rozdělené mezi sefardské a aškenázské Židy, ortodoxní věřící, kteří odmítají myšlenku židovského státu, Araby spjaté s Izraelem i ty tiše protestující, Drúzy, etiopské Židy a další, pojednává ve svém eseji Mezi nebem a zemí aneb O některých paradoxech izraelské státnosti Jan Fingerland.

Trosky domů v Pásmu Gazy

Hlavní premiérou, kterou přinášíme, je četba na pokračování z románu ijde kůň do baru od Davida Grossmana (ManBookerova cena 2017, izraelská Státní cena za literaturu 2018). Román - „jazykový ohňostroj, který se dotýká podstaty lidské duše“ a „brutální zúčtování s hluboce poškozenou společností“ je uváděn současně s prvním českým knižním vydáním a návštěvou svého autora v České republice. Na zapadlém izraelském maloměstě na pódiu v baru stane zvláštní – zprvu vtipný, pak čím dál sarkastičtější a bolestnější stand-up komik Dovele, kterého u nás ztvární Hanuš Bor.

S arabským životem uprostřed složité reality dnešního Izraele nás seznámí povídkové črty jednoho z nejpopulárnějších současných izraelských spisovatelů Sajjída Kašui z knihy Tančící Arabové. Vtipný, absurdní a hořce ironický text sleduje hlavního hrdinu v různých epizodách jeho života od dětství v arabské vesnici přes dospívání na elitním židovském gymnáziu až po dospělost. A proč tančící? Když Arabové tancují na diskotéce, vypadají u toho strašně“. Text uvádíme v odpolední řadě Povídka.

Sajjid Kašua: Tančící Arabové

Sajjid Kašua: Tančící Arabové (detail knižní obálky)

Ve vltavské řadě Letní čtení se tentokrát seznámíme se jménem, které v našich končinách nezaznívá tak často. A přesto by možná mělo. Sajjid Kašua, hebrejsky píšící izraelsko-arabský spisovatel, a jeho zčásti autobiografická prvotina Tančící Arabové. Její hrdina si klade otázku, kdo vlastně je. Prózu plnou situačního humoru, napsanou s nadhledem i ponorem insidera, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Izraelská i palestinská setkání Pavly Jazairiové nás čekají ve Stránkách na dobrou noc, nedělní Souzvuk představí svaté město Jeruzalém dvojím pohledem – od židovského autora Jehudy Amichaie a palestinského tvůrce Mahmúda Darwíše. Cestovatelské črty ze svaté země nabídne také Jiří Kamen ve Víkendové příloze – od obědu s Ruth Bondyovou, přes návštěvu kibucu Sasa, kde žil syn básníka Huga Sonnenscheina, až po Bauhaus v Tel Avivu.

Osou týdne pak je pětidílný vzdělávací seriál Kontexty, který připravuje skupina autorů kolem Revue Prostor (v návaznosti na své dvojčíslo Kontrasty a paradoxy současného Izraele). Jednotlivá vydání se zaměřují na společenské kontexty současného umění – filmu, výtvarného umění, literatury a písni a věnují se také obecně izraelské kulturní scéně.

Hvězdy literatury, besedy, čtení. Vltava vysílá ze Světa knihy 2018

ArtCafé na Světu knihy, Sofi Oksanen

Český rozhlas Vltava se tradičně zapojuje do největšího tuzemského svátku knih a literatury přímo na místě v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze, i ve svém vysílání. I letos čeká na milovníky knih bohatý program v podobě desítek veřejných diskusí, debat, knižních prezentací, autorských čtení a vyhlášení řady prestižních literárních cen.  Nechybí ani doprovodný program, kterého se zhostí čeští i zahraniční komiksoví tvůrci nebo hudebníci.

S nesmírným citem pro paradox se k světu Izraele-Palestiny vztahuje nejosobnější dílo Amose Oze, v němž spojil vylíčení pohnuté historie vlastní rodiny s dramatickou ságou dějin sionistického hnutí a vzniku židovského státu a svědeckou výpovědí o přelomových okamžicích jeho bouřlivého vývoje. Příběh dvanáctiletého chlapce opouštějícího domov, aby v prostředí kibucu nastoupil svízelnou cestu samostatného života a uměleckého zrání, uvádíme ve čtených Osudech – Příběh o lásce a tmě.

Asaf Gavron

Čestným hostem pražského veletrhu Svět knihy je letos Izrael – a to je pro nás příležitost natáčet rozhovory s festivalovými hvězdami, izraelskými spisovateli Davidem Grossmanem, Asafem Gavronem a A. B. Jehošuou. Rozhovory si můžete poslechnout ve vltavských Vizitkách.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.