Když je vám těžko, nejsou nejdůležitější peníze, ale kontakty, říká sociální pracovník a vítěz ceny Gratias 2023

26. prosinec 2023

Sociální práce je individuální. Od politiků čekáme, že nám dají nástroje pro naši práci. Jsem stoupencem kritické sociální práce. Systém vytváří na lidi tlak, je potřeba ho měnit, aby byl příjemnější, tvrdí Pavel Veleman, který získal cenu sociální pracovník roku nazvanou Gratias 2023, a to v kategorii veřejná správa. 

„Základní je prevence, aby člověk nespadl na ulici. Zažil jsem klienty, kteří byli jako já – lidé kolem padesátky, vyučení, rozvedení a kteří si rádi povídají. Nevidím veliký rozdíl mezi tím, jak pije bezdomovec na palouku a člověk v hospodě. Vidím tam stejný rasismus nebo machismus, lidé jsou si podobní.“

Ti, kteří hodně pijí alkohol, jsou na tom fyzicky špatně a ostatní na ně koukají přes prsty.

„Takový člověk se pak začíná fyzicky propadat, přestane o sebe pečovat, zapomene na hygienu. Na Hlavním nádraží v Praze vídáte dnes a denně lidi v těžkém stavu. Kdyby to byl váš soused, voláte rychlou záchrannou službu. Většinou v tomhle stadiu není cesta zpět klasickou sociální prací,“ vysvětluje. 

Pavel Veleman zároveň připomíná, že sociální vazby jsou sociální kapitál. „Je důležité, aby lidé z vyloučených lokalit měli kontakty. Když je vám těžko, nejdůležitější nejsou peníze, ale kontakty. Dnešní doba vytvořila bubliny a jsou v nich ti, kteří nemají žádný kapitál. V tu chvíli jsou vyřízení,“ dodává. 

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu. (repríza)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.