Když člověk nepřestane kouřit, dokážeme dělat jen málo, nebo nic, říká plicní specialista

15. květen 2019

Česko dnes zaplavily žluté kvítky s meruňkovými mašlemi. Je český den proti rakovině, právě kvítky se staly jeho symbolem. Dobrovolníci je prodávají za cenu od dvaceti korun. Výtěžek je určen na léčbu onemocnění rakoviny plic. MUDr. Jiří Votruba, primář a specialista na léčbu tuberkulózy a respiračních nemocí, se s Petrem Králem bavil o rizicích a prevenci této nemoci.

Hlavní příčinou rakoviny plic je kouření. „My se bohužel rakovinou plic živíme, setkáváme se s ní denně. A kromě rakoviny plic je celá řada onemocnění způsobených kouřením, která jsou podobně těžko léčitelná,“ říká doktor Votruba. Základním cílem lékařů je vést populaci k tomu, aby nekouřila.

Martin Šmakal: Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic

02759774.jpeg

S primářem onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martinem Šmakalem jsme hovořili o léčbě rakoviny (karcinomu) plic.

Průlomem podle něho byl zákaz kouření v restauracích. Kromě zákazů existují i alternativní pomůcky: zahřívané tabáky, vaporizéry a inhalátory. „To je cesta, kterou se kuřácká impéria snaží nepřijít o byznys. Zatím nemáme důkazy o tom, že by tyto pomůcky zachraňovaly situaci. Skoro vše je lepší než cigarety, ale nedoporučujeme žádnou z těchto pomůcek,“ nabádá primář Votruba.

Rakovina plic se velmi těžko diagnostikuje, plíce totiž nebolí. Nádor může dorůst až velikosti dětské hlavy. Jak poznat projev choroby? „Kdo má velké štěstí, může mít krvácení v hlenech. Kuřákům se nově otevírá šance na screening plicní rakoviny, ale zatím není jiná možnost.“ Šance přitom závisí na tom, jak včas přijdeme. „Ve stadiu 1 a 2 existuje 80% šance na vyléčení. V horších stadiích ale prudce klesá. Plicní rakovina je agresivní, nemilosrdné onemocnění,“ varuje lékař.

Léčba se prudce rozvíjí, přesto zatím nenastává zlom. „Máme mnoho možností od biologické léčby, imunoterapie, která výrazně zvyšuje přežití, kombinované léčby, možnosti chirurgické léčby, stereotaktická léčba… Ale základ s velmi špatným přežitím v pozdních fázích se nemění,“ uzavírá primář Votruba. „Základem je nekouřit.“

Jaká jsou rizika tuberkulózy? Jak účinné je očkování? Co všechno se dá dělat proti rakovině plic? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král ,