Kdyby tě nebylo, umění by u nás v hořkých dobách pošlo. K odkazu Jindřicha Chalupeckého

12. únor 2020

Dokumentární pásmo věnované osobnosti a odkazu výtvarného a literárního teoretika Jindřicha Chalupeckého. Pořadem sestaveným z jeho méně známých textů prochází Elegie Jiřiny Haukové. Hovoří teoretikové umění Jiří Šetlík, Ivan Martin Jirous, Jan Rous, básník Miloslav Topinka, malíř Viktor Pivovarov a výtvarníci ze skupiny 12/15 Petr Pavlík a Michael Rittstein. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Když se v 1965 ujal vedení Galerie Václavy Špály Jindřich Chalupecký (1910–1990), začalo jedno z nejzajímavějších období současného českého umění. V legendární pražské výstavní síni kurátorsky připravil řadu objevných výstav, ale nechal ji otevřenou i dalším směrům a tendencím. V katalogových a později samizdatových textech hledal smysl tvorby, uváděl české umělce do mezinárodních souvislostí. V 80. a 90. letech dál aktivně sledoval nejnovější výtvarnou tvorbu, navštěvoval výstavy a ateliéry umělců, publikoval v samizdatu. Ve svých textech znovu a znovu hledal odpovědi na otázky – co je to umění, co dělá autora umělcem, jaký je význam a postavení umělecké tvorby v moderní a postmoderní společnosti.

Galerie Václava Špály

Jindřich Chalupecký, literární a výtvarný teoretik, zakládající člen a vůdčí duch Skupiny 42

Jako teoretik a kritik se Jindřich Chalupecký zabýval výtvarnou i literární tvorbou, propojoval obě oblasti, zajímal se o projevy překračující tradiční představy o umění. V letech 1965–1970 byl kurátorem legendární Galerie Václava Špály, ve které se pod jeho uměleckým vedením uskutečnily desítky zásadních výstav.

Čtěte také

První knihu – Smysl moderního umění – vydala Umělecká beseda ještě za druhé světové války, do roku 1948 vyšly další tři publikace: monografie o Richardu Weinerovi, Veliká příležitost a Kultura a lid, v roce 1966 (v Nakladatelství československých výtvarných umělců) Umění dnes.

Kromě studie O dada, surrealismu a českém umění (vyšla v roce 1980 v Jazzové sekci) nesměl v době normalizace publikovat, jeho články a studie vycházely v zahraničních časopisech a v samizdatech. Zásadní dílo Jindřicha Chalupeckého – Úděl umělce / Duchampovské meditace – vyšlo až osm let po jeho smrti, zemřel po dlouhé a těžké nemoci v roce 1990.

Čtěte také

V 70. a 80. letech se ale pravidelně stýkal s několika skupinami umělců, navštěvoval neoficiální výstavy a ateliéry, zájmem o všechno nové, informovaností a otevřeností dál působil na několik výtvarných generací.

Účinkují: Věra Kubánková, Jan Vlasák a Igor Bareš

Připravil: Jiří Hůla
Režijní spolupráce a výběr hudby: Jiří Vondráček
Natočeno v roce 2011.

autor: Jiří Hůla
Spustit audio