Kdyby byl Vláďa Menšík Američan, unesli by ho Marťani aneb Otrlé silvestrovské domácí kino

31. prosinec 2016

Kdy jindy než o silvestrovské noci bořit hranice a bavit se všemi možnými způsoby? Přinášíme tipy na filmy, kterými si můžete neotřele zpestřit poslední noc tohoto roku.

Všechna díla, o kterých bude řeč, jsou americká a všechna je můžete zdarma a legálně vidět online. Tituly ideální pro každou silvestrovskou náladu vybírají specialisté na slovo vzatí, dramaturgové Festivalu otrlého diváka Antonín Tesař a Jiří Flígl.

Na úvod si ještě jednou připomeneme uplynulé vánoční svátky kultovním snímkem z roku 1964. Santa Claus Conquers the Martians aneb Santa si podmaňuje Marťany bývá označován za jeden z nejhorších filmů pro děti všech dob. Čekejte podívanou stylem podobnou Mrazíkovi, orgie pitvoření, groteskních rekvizit a bizarních nápadů, to vše rozehrané úvodní zápletkou - únosem nebohého Santy mužíky z neznámého Vesmíru. Jak říká Antonín Tesař, jde o nefalšovanou estrádní zábavu: „Kdyby byl Vláďa Menšík Američan, určitě by se musel v tomhle filmu objevit.“

03768070.jpeg

Vánoce a Silvestr, to je bez pochyby doba přejídání. Velmi barvitě tuto tématiku zachycuje další z doporučovaných snímků, hororová muzikálová komedie Poultrygeist: Night of the Chicken Dead aneb Noc drůbežích mrtvol z roku 2006. Otevírat pobočku fastfoodového řetězce Americká kuřecí bašta na místě bývalého indiánského pohřebiště nebyl úplně dobrý nápad. Zvlášť když duše tisíců krutě pozabíjených kuřátek uvrhnou na rychlé občerstvení kletbu…

Všechny zmiňované filmy můžete vidět zdarma a legálně online:
Santa Claus Conquers the Martians
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
Driller Killer
A Bucket of Blood
Carnival of Souls
Plan 9 from Outer Space

Závěr roku bývá dobou bilancování. Pokud se letos po všem snažení cítíte jako zneuznalý intelektuál, z duše vám bude promlouvat dílko Driller Killer z roku 1979. Jak název napovídá, hlavní hrdina, malíř procházející tvůrčí krizí, řeší své potíže radikálním způsobem za pomoci vrtáku. „Pozdně psychedelická, narkotická blouznivost s velmi explicitními vraždícími scénami,“ tak líčí snímek Antonín Tesař.

Další film s podobným naladěním, to je A Bucket of Blood aneb Kýbl krve od „krále braku“ Rogera Cormana, údajně historicky první mix hororu a komedie z roku 1959, snímek natočený za rekordních pět dní. Vypráví příběh mladíka, který by se rád začlenil do umělecké komunity a jednoho dne objeví cestu - náhodou zabije kočku své paní domácí, zasádruje ji a umělecký, všemi obdivovaný artefakt je na světě. Kariéra si ale žádá další díla a na ta je potřeba sehnat "materiál"... Černobílý skvost z prostředí beatnické kavárny si rozhodně nenechte ujít.

03768067.jpeg

Blog Everything is Terrible!, tak zní naše doporučení pro silvestrovské nostalgiky, kterým se stýská po video lekcích aerobicu, instruktážních videích o obsluze osobního počítače nebo po varovných spotech o tom, co udělá nekřesťanská pop music s vaším domácím mazlíčkem. Stejnojmenná chicagská skupina trávila nultá léta nakupováním obskurních VHS po bleších trzích a nyní zveřejňuje jejich obsah na svém blogu. Kromě toho dělají veřejné performance a sbírají videokazety s filmem Jerry Maguire, ze kterých chtějí postavit obrovskou pyramidu v poušti.

Carnival of Souls neboli Karneval duší z roku 1962, to je dílo, které bylo po právu vytaženo ze zapomnění na výsluní, slovy Antonína Tesaře jde o „obskurní klasiku“. Čekejte film s uměleckými ambicemi, na rozdíl od přechozích snímků, neradostný a nekomediální a tentokrát založený spíše na atmosféře než na ději.

03768068.jpeg

Máte pocit, že uplynulý rok opravdu nestál vůbec za nic? Že se vám nic nepovedlo? Vězte, že mnozí před vámi si vedli taky hodně špatně a přitom o nich vyšla kniha! Jmenuje se The Golden Turkey Awards a uvádí žebříček těch úplně nejhorších počinů filmové historie. Na první příčce se usadil snímek Plan 9 from Outer Space aneb Plán 9 z vnějšího vesmíru z roku 1959. Proč si ho doma pustit, vysvětluje Jiří Flígl: „ Podle mě je to moc pěkný film. Najdete tam vše zásadní – drama, lásku, mimozemšťany, oživlé mrtvoly vylézající z hrobů, k tomu slavné postavy nejen filmové scény.“ „A svou poslední roli tam odehrál Béla Lugosi, legendární představitel Drákuly ze třicátých let,“ doplňuje Antonín Tesař.

Spustit audio