Kdy je život sen?

27. duben 2005

Ladies and gentlemen, Segismundo is coming... Potlesk, prosím - přichází princ! Fotoaparáty přichystat - přicházejí hvězdy! Světla! Hudbu, prosím! Sledujte jejich příběh! Příběh o vzestupu z bídy až ke hvězdám. Příběh o moci a ambicích. Příběh o lásce a válce. Příběh o kariéře, která vám vezme dech. "Jak jsi pýchou opojen,/ nevěda, že je to sen!"

Takto uvede svou první absolventskou inscenaci v řadě jeden z ročníků Katedry činoherního divadla DAMU. Prezentuje se pod mottem STARDISK 05-06. "Za svůj symbol jsme si vybrali hvězdu - STAR -, protože hvězda představuje světlo, víru ve vlastní talent, smysluplnost konání a naději, že můžeme dosáhnout toho, co jsme si předsevzali. A DISK je ve spojení s ročníkem DAMU nasnadě. DISK jako vrchol studia, jako to, k čemu jsme po tři roky směřovali. DISK je kruh lidí, kteří o něco usilují," vyjádřila se Tereza Dobiášová, studentka a dramaturgyně inscenace. Hra Pedra Calderóna de la Barcy Život je sen patří k základním textům španělského "zlatého věku". Jde o jednu z jeho nejznámějších her, která se i na našich jevištích zdařile ujala (pamětníci jistě nezapomenou na představitele Segismunda Jiřího Krampola v dobách, kdy svým herectvím byl nejblíž Janu Třískovi). Završuje celou divadelní epochu, ale zároveň jakoby i období španělské převahy na šachovnici světové moci. Rozkvět všeho života pomalu přechází z renesance v baroko. Bohaté, slavné a šťastné Španělsko v ní dostává svůj odraz, kdy svět vytvořený vědou a renesančním kosmopolitismem začíná mít i více viditelnou odvrácenou tvář. Typickým příkladem je Estrella. "V postavě Estrelly poznáváme sami sebe toužící po prachu hvězd, sami sebe toužící se stát alespoň na chvíli hvězdou. Divák by se měl brodit bahnem současného světa, ale také vzlétnout až k výšinám slávy, k hvězdám a snům," říká k inscenaci Pavel Khek, režisér.

Jindřich Nováček v inscenaci Život je sen!

Inscenátoři totiž sice samozřejmě ctí klasiku, ale uváděna je především pro svoji spojitost s dnešním světem. Naše civilizace je taky v určité fázi vývoje, který přináší hmotné uspokojení, ale sami tušíme proudy, které nejsou navenek zjevné. Velkolepý příběh a svět hry pod sebou ukrývá modernost a současnost, která může diváka velmi oslovovat. "Není také náš svět - Praha, Čechy, Evropa - na počátku třetího tisíciletí velkým divadlem světa, za jehož atraktivní tvář platí někteří vysokou cenu? Calderón měl ve své době Estrellu, my máme stars. Stejně jako my znal slabé hlavy států, muže a ženy, kteří jsou pro svou kariéru ochotni čehokoli, chudáky, kteří aby přežili, se s radostí přikloní na kteroukoli stranu," víc přiblížila vlastní ideu inscenace Tereza Dobiášová. Ano, i na nás může působit příběh Segismunda, prince narozeného v nešťastnou chvíli, který tráví svůj čas v ponížení a samotě, ale vybojuje si právo na jiný život. Stejně jako nás může oslovit příběh Rosaury, která jde za svou láskou hlava nehlava, i když může přijít pozdě.

Diana Šoltýsová a Magdaléna Bianka Podolková

Samozřejmě, že inscenace v takovém případě nebude mít ani historizující podobu. "Nechceme jít nejkratší cestou prosté interpretace textu, radikálně jej upravujeme," uvedl k tomu režisér Khek. "Chceme jej využít k určité generační výpovědi, která má oslovit naši generaci zkaženou postmodernou, kýčem a popem. V obraze královského dvora nacházíme smyčky a fráze současné společnosti bažící po úspěchu. Calderónův text krátíme, volíme současnou hudbu a výtvarný obraz, aby byl schopen bavit, přivést k zamyšlení, nastavit zrcadlo našim současníkům, nám samotným - opojeným životem, třpytem hvězd a budoucností," vyjasnila klíč k inscenaci Dobiášová. Podle všeho tato silná a nosná témata mladé divadelníky zajímají. Uvidíme, jak se všeho zhostí. STARDISK 05-06 se může stát dobrou značkou, která svým světlem osloví diváky a povede je k většímu pochopení světa i sebe.

Pedro Calderón de la Barca: Život je sen!
Překlad: Vladimír Mikeš; režie: Pavel Khek; dramaturgie: Tereza Dobiášová; scéna a kostýmy: Linda Jiříková; hudba: Daniel Maresh; produkce: Ludmila Pešková a Michaela Rygrová

Obsazení: Rosaura: Henrieta Hornáčková; Estrella: Dana Šoltýsová; Basilio: Jan Horák; Segismundo: Jindřich Nováček; Astolfo: Vojtěch Štulc; Clotaldo: Jan Holík; Clarin: Jiří Panzner; Stars: Michaela Badinková, Magdaléna Bianka Podolková a Barbora Janatková

Premiéra 23. dubna 2005 od 19:30 v Divadle DISK. Reprízy 24. a 28. dubna, 8., 9. a 27. května.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.