Kdo je vrátný? Rozhlasový dokument Strážce přechodu si všímá těch, kteří hlídají naše prahy

10. červen 2021

Vše začalo na vrátnici pražské DAMU. Pán s pejskem, paní s červenými vlasy, pan „Španěl“, pan „Pirát“… Celé roky kolem nich procházíme, ale ve skutečnosti ani nevíme, jak se jmenují. Jsou ale vrátní opravdu tak nezajímaví nebo nepodstatní? Radiodokument Strážce přechodu připravili jako svou rozhlasovou prvotinu studenti alternativní větve DAMU Eliška Říhová a Jakub Šulík.

Dveře a brány

Z původního zájmu o konkrétní osobnosti vrátných se postupně rozvinulo širší téma. Dokument předkládá jak osobní zájem o konkrétní zaměstnance jedné z fakult AMU, tak obecné úvahy nad tím, kdo všechno je vrátný.

Čtěte také

Celým tvarem se prolíná velká touha zjistit, co vrátné spojuje. Jak dokument postupuje dál a dál, ukazuje se, že dveře a brány jsou na každém kroku, a že každé otevření dveří není tak banální záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Dokument mimo jiné zkoumá vývoj profese vrátného, její moderní specifika a spolu s ní i odvrácenou stranu institucí.

Kdo je vrátný?

Vrátný jako mýtická postava (např. Chárón či Sfinga). Vrátný bdí nad svěřeným prostorem nebo majetkem a představuje také první osobu, se kterou se v konkrétní budově potkáme.

Čtěte také

Profese vrátného prodělala mnoho změn, každá vrátnice je dnes vybavena zabezpečovací elektronikou a sledovacími systémy, uprostřed toho všeho však stále ještě zůstává živý člověk. Člověk, který má ke svěřeným budovám intimní vztah a který oplývá souborem zcela neobvyklých znalostí.

Jelikož byl pořad připravován v době pandemie koronaviru, dostalo téma otevírání a zavírání další rozměr. A zároveň z tohoto důvodu musely být některé rozhovory uskutečněny online. Téma vrátných se ke konci stává obecným do takové míry, že je těžké určit, kdo vrátným vlastně je a kdo není.

Poděkování patří všem, kteří se na tvorbě dokumentu podíleli: Janu Bártovi, Jaroslavu Svobodovi, Janě Kučerové, Štefanu Oščiatkovi doktoru Martinu Pehalovi.z Ústavu Filosofie a religionistiky FFUK a studentům DAMU Johaně Bártové, Tereze Havlové a Adamu Páníkovi.

autoři: Eliška Říhová , Jakub Šulík ,
Spustit audio

Související