Kdo je tady ředitel?: za málo peněz hodně muziky

25. duben 2007

Se snímky filmového provokatéra Larse von Triera to nikdy není jen tak. Jednou přijde s emočně vypjatým příběhem, ve kterém nešetří ani postavy, ani diváka. Podruhé obsadí excentrickou hudební hvězdu, která během natáčení rozkouše svůj kostým a uteče do lesa. Jindy natočí neproniknutelnou verzi severské Nemocnice na kraji města, žánrově se pohybující na pomezí hororu, černé grotesky a zdravotnického thrilleru. Ve svých posledních počinech propojil filmové a divadelní postupy a namísto dekorací si vystačil s obrysy nakreslenými křídou, na nichž umístil drama o demokracii postavené na zotročování. V nejnovějším snímku Kdo je tady ředitel? se vrací k prohlášení Dogma 95, které částečně ctí a částečně sabotuje.

Že se jedná o komedii, upozorní režisér v roli všemocného tvůrce a dohlížitele na samém počátku - varuje tak ty, kdo by čekali víc nebo míň (nebo něco úplně jiného). Na omezeném prostoru a s omezeným počtem herců předvádí události ve firmě, již se rozhodne její šéf a majitel prodat. Ale protože být milován a oblíben je pro něj ta nejdůležitější věc na světě, vystupuje ve společnosti už od jejího počátku jako řadový zaměstnanec a veškerá nepopulární opatření provádí prostřednictvím virtuálního "nejvyššího ředitele" odkudsi ze zámoří. Při prodeji však není zbytí, a proto si Ravn najme nezaměstnaného herce Kristoffera, aby po nezbytně nutnou dobu hrál ředitele. Ambiciózní a charismatický Kristoffer se však nespokojí s nějakým štěkem a svou roli rozvine nečekaným způsobem i směrem. Prodej firmy je ohrožen, následuje několik inzultací, kancelářská soulož na stole, tajné schůzky skutečného i falešného ředitele na dětském kolotoči a utopení medvídka na lyžích.

Pointa toho všeho je směsí komiky a dramatu na druhou. A do toho všeho opět místy vstupuje všemocný režisér, aby děj v roli nezávislého pozorovatele patřičně okomentoval nebo upozornil na příchod nové postavy.

Kdo je tady ředitel?

A nebyl by to skandinávský film, aby se nedotýkal historie a mezinárodních vztahů severských národů - zatímco v Království nechal Trier urážet Dány švédským chirurgem, tady je šťavnatými výrazy obviňuje z čtyřsetleté poroby islandský byznysmen, způsoby i vizáží odkazující k vikingské minulosti.

Minimální prostředky (tři kanceláře, deset herců a téměř žádné exteriéry) dokázal Trier využít s několikanásobně větším účinkem: proklamovaná komedie je skutečně komedií, s vtipnými dialogy i situační komikou, dějovými zvraty i temnějšími tóny a lehkým mravoličným ponaučením na závěr.

Kdo je tady ředitel?

Syrový a téměř neurvalý střih prozrazuje Triera jako suverénního, mile arogantního režiséra - některé scény nenavazují, jak by měly, kamera nezabere hlavu postavy, která mluví, zvuk a obraz se rozcházejí. Po formální stránce je Trierova komedie technickým i technologickým experimentem, který má pro jeho příznivce logiku. U ostatních záleží na chuti přistoupit na pravidla hry. Líbit by se mohla všem, kteří ocení humor v neobvyklém balení a navíc nikdy neviděli svého šéfa.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Artcam

Kdo je tady ředitel? (Direktoren for det hele) komedie, 2007, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Německo, Norsko, Švédsko

Scénář a režie: Lars von Trier, střih: Molly Marlene Stensgardová, vizuální efekty: Peter Hjorth

Hrají: Jens Albinus, Peter Grantzler, Iben Hjejleová, Mia Lyhneová, Benedikt Erlingsson

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.