Kdo je Grace Poolová?

30. září 2003

Současná hektická doba přeplněná informacemi tak, že v nich ztrácíme základní informaci sami o sobě, je přímo ideálním podhoubím existenciálním tématům. Přesně z tohoto pocitu vykořeněnosti vyrůstá i hra Marka H. Eliáše ...vaša Grace Poolová, kterou uvádí česko-slovenské Divadlo Síť ve Vikadle.

Čtyři lidé jsou zavřeni v neutrální místnosti a nedělají nic jiného, než že koukají na filmy a pijí kakao, které jim připravuje robotická matka. Nevědí kdo jsou, ale nezajímá je to. Otázka po totožnosti jisté Grace Poolové je to jediné, co je zajímá. Až do chvíle, kdy se robot zasekne a oni začnou pátrat po tom kdo, kde jsou a proč tam jsou.

Vikadlo

Nechci vás připravit o pointu, ke které se dochází po příjemně napínavých stupíncích, a tak vám více neprozradím. Snad jen to, že všechny postavy jsou zahrány s pečlivostí a jsou skutečně živé. Jako bychom koukali přímo do oné neznámé místnosti a pozorovali tuto situaci ne jako divadlo, ale jako skutečnost. O to mrazivěji pocit existenční nejistoty působí. A o to slaběji pak vyzní jakési poselství vyřčené do lidí nepříliš přesvědčivou apelativní intonací. Trochu rušivá je také nulová elevace hlediště, neboť o premiéře bylo tak plno, že mnozí diváci měli polovinu inscenace jen jako rozhlasovou hru. I ta však dokázala uchvátit a ...vaša Grace Poolová je rozhodně srovnatelná s inscenacemi profesionálních souborů.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.