Kdo je chazan Herstik, 40 let od smrti Goldy Meirové a nová gramatika ivritu

9. prosinec 2018

Významný chazan Naftali Herstik, muž, který v synagoze vede společné modlitby, navštívil Prahu. Před 40 lety zemřela izraelská premiérka Golda Meirová. A zalistujeme také novou gramatikou současné hebrejštiny.

Naftali Herstik je významný chazan a učitel. Pochází z dlouhé linie kantorů a rabínů. V roce 1981 byl jmenován hlavním kantorem ve Velké jeruzalémské synagoze. Tuto funkci zastával až do konce roku 2008. V roce 1984 založil školu, která učí tradici synagogálního zpěvu. Od roku 1987 působí tato škola v Tel Avivu. Mnoho dnešních význačných kantorů z celého světa u Herstika studovalo. Při jeho návštěvě v Praze s ním natáčela Daniela Brůhová.

Bývala označována za železnou lady izraelské politiky. Někdejší premiér David Ben Gurion ji jednou označil za „jediného muže v kabinetu“. Izraelská premiérka Golda Meirová zemřela před 40 lety. Pokračuje Kamila Schusterová.

Golda Meirová s manželi Nixonovými

Hebrejština má svůj první český přehled gramatiky. Pro tuzemské zájemce o tento semitský jazyk jej zpracovalo brněnské vydavatelství knih zaměřené na jazyky. S redaktorkou, která stála u vzniku publikace, mluvila Martina Pouchlá.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio