Každý senátor nebo poslanec může podepsat kandidátní listinu pouze jednomu kandidátovi, říká Jiří Dienstbier

Miloš Zeman jde do volby z pozice prezidenta, který vede permanentní kampaň a má oproti jiným kandidátům obrovský náskok. Takový je názor sociálnědemokratického senátora Jiřího Dienstbiera, podle kterého ale může také být poptávka po kandidátovi, který nebude společnost rozdělovat a přispívat k nenávisti a strachu ve společnosti.

Na svůj twitterový účet si Jiří Dienstiber napsal poznámku, ve které stojí, že Mirek Topolánek podle věřejně dostupných zdrojů nesplňuje podmínky pro prezidentskou kandidaturu.

„Možná už je to v tuto chvíli trochu akademický spor, ale původně nebyl. Myslím si, že zákon o volbě prezidenta je v tomto naprosto jednoznačný,“ říká s tím, že skupina poslanců, senátorů nebo navrhující občan mohou předložit pouze jednu kandidátní listinu.

Takový výklad ministerstvo vnitra uvádělo i před pěti lety, to samé ministerstvo ale pro tuto volbu přijalo úplně obrácený výklad.

„Kandidáti se v tuto chvíli mohou domáhat listiny základních práv a svobod svého práva kandidovat na volené funkce a tvrdit, že sám stát je uvedl v omyl, a je-li dvojí výklad, tak se jim nemá bánit v kandidatuře,“ říká s tím, že problém rozdílného výkladu vytvořilo samo ministerstvo vnitra.

A kdo by podle něj mohl být nejvážnějším soupeřem Miloše Zemana ve druhém kole? „Předevčírem byl zveřejněn průzkum, podle kterého například pan profesor Drahoš má šanci těsně porazit ve druhém kole,“ říká.

autoři: prh , mba
Spustit audio