Každý je jedinečný. Kniha Expati Adama Gebriana a Eugena Lišky představuje příběhy jedenácti českých architektů a architektek v zahraničí

1. únor 2023

Expati. Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí. To je název knihy, kterou sestavili autoři Adam Gebrian a Eugen Liška. Přináší portréty 11 architektů, kteří působili nebo ještě stále působí například v USA, Dánsku, Japonsku nebo Velké Británii. Mnozí z nich spolupracují s opravdovými světovými architektonickými esy jako jsou Norman Foster nebo Thomas Heatherwick.

„Cyklus nekončí. Nejde o výběr nejlepších nebo nejzajímavějších. Je to 11 lidí, kteří působí v zahraničí, mají co říct, působí v zajímavém prostředí a byli ochotní přijet v daném termínu. Ale my pokračujeme dál – minulý týden tady byla Valerie Söder z Berlína a myslím si, že opravdu nekončíme. Těch lidí takto roztroušených po planetě je víc. A co si myslím, že je opravdu zajímavé, je, že každé to prostředí je jiné, je unikátní, je specifické, řeší se tam jiné problémy a jiná témata. A to srovnání s naším prostředím, to je jeden z těch hlavních důvodů, proč to děláme. To si dělají diváci nebo čtenáři teďka v knize, ve své hlavě sami a říkají si – v čem to je právě jiné? V čem to je stejné? V čem to je inspirativní? V čem to je nebezpečné? A to je asi ten hlavní smysl, proč to děláme,“ vysvětluje význam projektu propagátor architektury Adam Gebrian.

V knize se objeví například příběh architekta Jana Magasanika z dánské kanceláře BIG, Jana Vranovského, který studoval a žil v Japonsku, Marka Obtuloviće, jehož práce je spojena s Vietnamem nebo Slovenky Dany Čupkové. 

autoři: Tomáš Klement , Monika Suchanková
Spustit audio

Související