Kathrine Kressmann Taylor: Adresát neznámý

17. květen 2016

Hra v dopisech o přátelství, zradě a pomstě s Janem Hartlem a Jiřím Dvořákem v hlavních rolích.

Poslouchejte na Vltavě 17. května 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pondělí 23. května 2016.


Americká spisovatelka Kathrine Kressmann Taylor (1903-1996) byla před vydáním své prózy Adresát neznámý (1938), která se stala světově proslulým bestsellerem, nepříliš známou autorkou. Přitom svou první literární cenu dostala už v jedenácti letech. Je autorkou tří knih a řady kratších próz, z nichž jedna byla zahrnuta v roce 1956 do výboru nejlepších amerických povídek. Celkem devatenáct let učila v kursech tvůrčího psaní a publicistiky v Pensylvánii.

Ve své nejslavnější knížce Adresát neznámý líčí rafinovaný akt pomsty člověka, jemuž nacismus vzal nejen sestru, ale i víru v přátelství.

Prostřednictvím nekomentovaných dopisů rozvíjí spisovatelka příběh dvou protagonistů, amerického židovského obchodníka s obrazy Maxe Eisensteina a jeho přítele a společníka Martina Schulzeho, který se v roce 1933 vrátil do Německa. Z počátečních dopisů zní upřímná náklonnost, později, jak se ujímá v Německu Hitlerova ideologie, dostávají dopisy z Německa opatrnější a odtažitější charakter až nakonec dojde k přerušení korespondence ze strany německého pisatele. Bezvýhradné přijetí nacistických idejí a strach o kariéru jsou důvodem, že se ani nepokusí zachránit přítelovu sestru, která nakonec jako Židovka zahyne pronásledována SA. Americký přítel se rozhodne pro rafinovanou pomstu, ke které využije sílu psaného slova…

Lapidární próza na malém prostoru rozkrývá vývoj událostí v Německu s nástupem fašismu, ale i proměnu dříve liberálního člověka v nadšeného nacistu, schopného obětovat kariéře i blízkého člověka.


Osoby a obsazení: Max Eisenstein (Jan Hartl), Martin Schulze (Jiří Dvořák) a Burton, listonoš (Josef Somr)

Autorka: Kathrine Kressmann Taylor Překlad: Dagmar SteinováRozhlasová úprava: Jaroslav SomešDramaturgie: Jana PaterováRežie: Lída Engelová

Natočeno v roce 2003.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.