Kateřina Perknerová: Pirátská lekce Andreji Babišovi

21. březen 2024

Poslanci hnutí ANO se v úterý odpoledne demonstrativně neúčastnili mimořádné schůze sněmovny, avšak její průběh bedlivě sledovali. Andrej Babiš na sólo tiskové konferenci bezelstně přiznal, že ho překvapil neútočný tón šéfa pirátského klubu Jakuba Michálka. V té chvíli ještě neslyšel projev ministra zahraničí Jana Lipavského z téže strany, jehož vyjádření v České televizi 10. března spustilo další dění.

Lipavský tehdy uvedl: „Andrej Babiš najíždí na pacifistickou notu a mně přijde, že způsob, jakým podkopává obranyschopnost a mezinárodní postavení naší země, začíná být jejím bezpečnostním ohrožením.“

Čtěte také

Následoval Babišův e-mail jeho spolupracovníkům, v němž žádal informace o Janu Lipavském včetně otázky: „Má děti?“ Právě tento interes nadzvedl Piráty, kteří požádali koaliční partnery o svolání mimořádné schůze. Ti jim vyhověli, protože nechat si ujít příležitost k pranýřování protivníka, jemuž dramaticky rostou volební preference, by byl politický hřích.

Karty byly rozdány. Šéfa hnutí ANO bylo třeba vykreslit jako člověka, který řečmi o míru a válečných choutkách Fialovy vlády ohrožuje Českou republiku. Všichni přece vědí, jak dopadl appeasement před vypuknutím druhé světové války, kdy Chamberlain a Daladier věřili, že se Hitler uspokojí Sudetami a v Evropě zavládne věčný mír. Nestalo se.

Lipavský mluvil o historii

Toto memento velí současné evropské vládní garnituře ze všech sil pomáhat napadenému státu. Stačí si připomenout nedávná slova zástupce tajemníka ruské Rady bezpečnosti Dmitrije Medveděva: „Ukrajina je rozhodně Rusko.“

Čtěte také

Zároveň vyloučil mírové rozhovory a slíbil, že „speciální vojenská operace“ bude pokračovat, dokud druhá strana nekapituluje. S tímto vědomím je nutné zacházet s pojmy kompromis, mírový summit, zatahování do války.

Řečníci z řad pětikoalice se většinou soustředili na Babišovy výroky, vyčítali mu estébácké metody, nemístný pacifismus, manipulaci lidmi a jejich přirozeným strachem. Šéfdiplomat Lipavský promluvil úplně jinak.

Nehovořil o Babišovi a jeho mailu, ale o České republice. O historii, z níž je správné se poučit, nebo ji budeme muset prožít znovu. Podle něj je jakékoliv váhání a ustupování Putinovi objektivně bezpečnostním rizikem. Vyzval poslance hnutí ANO, aby v usnesení podpořili vládní úsilí v boji „za bezpečné Česko a svobodný svět“.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Andrej Babiš je vytočený kvůli tomu, co všechno jeho špatně adresovaný mail způsobil. Na stole se mu hromadí rešerše o dávných slovech pirátských politiků. Jenže tuto bitvu prohrál. Jeho zadání bylo špinavé, takže by ho nevyčistil ani nejlepší prací prášek.

Dobře to ví, a proto začal vykreslovat hnutí ANO jako příznivce NATO, Evropské unie, české armády a obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Pokud se chce ucházet o druhý premiérský mandát, měl by zapomenout na zneužívání únavy obyvatelstva i jeho logických obav a v otázce podpory Ukrajiny stát na straně Jana Lipavského.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio